Начин на живот

Има ли опасни акули в Европа?

Всяка година десетки хора от различни части на света стават жертви на акули. Статистиките сочат, че по-голямата част от тези инциденти се случват на определени места, например западното крайбрежие на Австралия, американските щати Флорида, Калифорния и Хавай, Република Южна Африка, Карибските острови, островите в Тихия океан, Нова Зеландия и бразилският сърфистки рай Ресифе.

Средният брой на нападенията е около 75 годишно, като най-големият брой се пада на Австралия, особено на щата Западна Австралия. Обикновено най-много нападения се извършват от бели акули. Те се хранят предимно с тюлени, но са доста любопитни създания и това често е причина за неприятни инциденти с хора. Бедата е там, че белите акули имат нужда да захапят нещо за да го опознаят, а много често едно захапване е фатално. Белите акули се срещат във всички точки на света и са известни с това, че обичат по-хладни, но не студени, морски води. На второ място след бялата акула се нарежда тигровата акула. 

Тя от своя страна е по-топлолюбива и обича тропически води като Карибско море, така че може да се открие, с някои изключения, между трийстият паралел в северното и трийстият паралел в южното полукълбо. Последна в челната тройка е бичата акула. Тя е известна с агресивния си нрав. Бичата акула също има ясно изразени предпочитания към тропически води. Тя се среща също и в топли сладководни басейни. Не рядко навлиза нагоре по течението на големи тропически реки като Амазонка.

Акули в Европа

От трите най-опасни вида акули една се среща и в Европа. Това е именно голямата бяла акула, смятана за най-опасната и силна риба в световния океан. Бялата акула, която може да достигне до над 6 метра дължина и тегло от 2 – 2,5 тона, се среща сравнително рядко в Европа, но все пак тази част от света попада в нейния традиционен хабитат. Белите акули са върховен хищник. На практика те нямат естествени врагове, с изключение на косатките. 

В европейски води белите акули се срещат по атлантическото крайбрежие на Франция, Испания и Португалия, както и в различни части на Средиземно море. Една от най-големите акули уловени до сега в Средиземно море е уловена недалеч от Тунис и има тегло от близо 2 тона. Макар че могат да се появят във всяка част от водния басейн, обикновено се счита, че белите акули не влизат в Черно море поради по-ниската температура на водата през зимата и липсата на по-едра плячка. През годините, макар и рядко, се появяват сигнали за присъствие на големи бели акули около бреговете на Гърция, Италия, Кипър, континентална Испания и Балеарските остров, Франция и други. 

Много от сигнали за големи бели акули са получени от Адриатическо и Лигурско море. Счита се, че през горещите летни месеци белите акули търсят по-хладни води, отивайки на север, където температурите са по-благоприятни за тях и тъй като в разгара на летния сезон Адриатика и Лигурско море остават по-на север и водите там са малко по-хладни акулите се насочват именно натам. Споменавайки, че белите акули обичат хладна морска вода не е изненадващо, че те могат да се открият и далеч на север около бреговете на Великобритания и Ирландия, както и около крайбрежията на Белгия, Холандия и Дания и доста по-рядко в Балтийско море.

Като цяло може да се каже, че белите акули имат наистина огромен ареал на разпространение и това е основно защото тези създания са големи пътешественици. Не е изключено дадена акула да бъде видяна в САЩ, например край бреговете на Флорида, а след това да бъде засечена край Великобритания или дори Швеция.

Има ли нападения над хора от големи бели акули в Европа?

Макар че Европа чувствително отстъпва на Австралия, ЮАР и САЩ що се отнася до нападения на акули над хора, това не означава, че тук това не може да се случи. И фактите говорят съвсем ясно, че това е възможно. В действителност в Средиземно море отдавна не е имало фатален инцидент с бяла акула, но все пак такива са се случвали. Причина за редките инциденти е намаляването на популацията на акули в района. 

Един от последните фатални инциденти се случил на 2-ри февруари 1989 година в Тиренско море край бреговете на Италия. Жертвата е 47 годишен гмуркач Лучано Констанцо, който бил фатално нападнат от гигантска бяла акула докато се гмуркал край брега. Подобен инцидент се случил и край бреговете на Хърватия. На 10 август 1974 година мъж бил нападнат от бяла акула, а нараняванията били смъртоносни. Един от по-новите случаи от нападение на акула завършил без фатални последици. Инцидентът се случил през 2008 година отново край бреговете на Хърватия. Жертва на акулата този път станал рибар. Той бил ухапан от гигантска акула, но успял да се спаси.

Back to top button