Начин на живот

Защо Холандия е толкова богата?

Нидерландия (Холандия) е една от най-богатите страни в света и е една от 20-те най-големи икономики на планетата. Според данни на Международния валутен фонд и Световната банка, страната има осемнайстата най-голяма икономика в света. Тя е член на Европейския съюз, Еврозоната и НАТО. Според индекса на човешко развитие, Нидерландия заема престижното четвърто място в света за 2013 година. Често е описвана като най-демократичната, свободна и либерална страна в света, а спазването на човешките права е приоритет. Нидерландия се счита за най-доброто място в света за отглеждане на деца.

Съдържание

Пристанището в Ротердам – едно от най-големите в света.

Ротердам е изключително важен град за икономиката на Нидерландия. Той е известен със своето пристанище, считано за едно от най-големите и натоварени на планетата. То играе много важна роля в износа и вноса на стоки и суровини и на практика обслужва страни от цяла Европа. 

Макар че се намира на територията на Нидерландия, то често е наричано “най-голямото немско пристанище” заради изключителната му важност за икономиката на Германия. По голямата част от суровините необходими за поддържането на силно развитата немска промишленост минават именно от тук. Пристанището е в състояние да обслужи някои от най-големите търговски кораби на планетата, което му дава предимство пред всички други световни пристанища от тази величина. Всяка година то носи на Нидерландия преки приходи възлизащи на стотици милиони евро. Но това е само малка част от ползите за страната. 

Пристанището на Ротердам носи много други облаги на Нидерландия и една от тях е, че представлява много добра база за развитието на търговията и финансите, а също и защото прави Нидерландия много атрактивно място за чуждестранни инвестиции.

Селското стопанство е второ по износ след САЩ, а хранително вкусовата промишленост е една от най-развитите в света.

Въпреки малката си площ, Нидерландия е истински гигант в селското стопанство. Холандците често се шегуват, че страната им е малка, но всеки квадратен метър от нея е от най-високо качество. По приходи от износ на селскостопански стоки страната е първа в Европа и отстъпва единствено на Съединените Щати. 

Плодородните почви и мекия влажен климат са много добра основа за развитието на отрасъла, а високата степен на механизация оптимизира производството максимално. Нидерландия е световен производител на зеленчуци (например домати, краставици и други), плодове (ябълки, круши и други), млечни продукти (местните сирена са сред най-известните в света) и цветя (основно лалета). Тук се произвеждат известни марки от хранително вкусовата промишленост като бирите Амстел и Хайнекен, както и сиренето Гауда. Страната е популярна с висококачествения си шоколад и колбаси.

Инвестиция в иновации и перспективни отрасли.

Нидерландия инвестира големи суми пари в различни отрасли, а резултатите от това не закъсняват. Страната инвестира в развитието на медицината, образованието, новите технологии, екологията, механизацията на земеделието. Въпреки липсата на дадености за добив на зелена енергия, страната полага големи усилия. Набляга се главно на вятърната електроенергия, произведена от турбини в крайбрежните райони на Северно море. Нидерландския град Айндховен заедно с части от съседните държави попада в област която се счита за най-иновативната и перспективна на континента.

Силно развита промишленост.

Макар че подобно на Япония и Южна Корея страната е бедна на суровини и е принудена да внася почти всичко необходимо за развитието на отрасъла, Нидерландия има много силно развита промишленост. Страната внася евтини суровини и изнася в чужбина готова висококачествена продукция. Нидерландия на практика произвежда почти всичко, от което се нуждае. Тя е сред световните лидери в производството на техника и електроника. Тук се намира щаб-квартирата на технологичния гигант Филипс. Нидерландска е и спортната марка автомобили Спайкър карс.

Нидерландския инженерен гений.

Голяма част от територията на Нидерландия е под морското равнище. По тази причина нидерландските инженери са изправени пред невиждани от друга държава предизвикателства в борбата с природата. Тук едни от най-добрите учени в света създават куп чудеса. Едно от тях са подвижните шлюзове, които предпазват Ротердам и неговото пристанище от наводнения в лошо време. 

Системата е толкова съвършенна, че умее да “решава” сама без нужда от човешка намеса и изчисления. При покачване нивото на Северно море шлюзовете се затварят и предпазват от наводнения огромни територии. Именно местоположението на Нидерландия е причина за гениалното мислене на инженерите, защото е нужна голяма изобретателност за да надвиеш майката природа и да превърнеш минусите в плюсове.

Водещ финансов център.

В сферата на финансите доброто име е един от водещите фактори. А Нидерландия има изключително добър имидж. Повечето хора биха я описали като богата, спокойна, стабилна, модерна, демократична и перспективна страна. След 5 века бурно развитие, днес Нидерландия е един от световните лидери в сферата на услугите. Тук се намират някои от водещите в света финансови институции като световноизвестната компания ING. Също така малцина знаят, че стоковата борса в Амстердам е най-старата в света.

Силно развит туризъм

Нидерландия е една от най-посещаваните дестинации в Европа, а най-голямата атракция е космополитният град Амстердам, считан за най-модерен и толерантен в цяла Европа. Градът е изветен като дестинацията с най-голям брой музеи в света. Всяка година страната се посещава от над 4 и половина милиона туристи. Обширните полета засети с лалета, вятърните мелници и каналите, които кръстосват цялата страна, са сред символите на Нидерландия.

Духът на предприемачеството.

Една държава е богата тогава, когато са богати нейните жители. А за да бъде едно общество богато няма по-добър начин от насърчаването на предприемачеството. Нидерландия е сред страните с най-голям процент предприемачи на глава от населението. Основите на този начин на мислене се поставят още от ранна детска възраст. У дома и на училище нидерландците възпитават своите деца в креативност и във възприемане на новите и нестандартни идеи. Често ще чуете да казват: “Елате в Нидерландия и ще видите как ще изглежда света след няколко десетилетия”. И това е напълно вярно. 

Страната е сред местата в света с най-голям брой стартъпи като процент от населението, а Амстердам трудно може да се конкурира от друг град в това отношение. Живеем в ерата на високите технологии и нидерландците съумяват да се възползват от това много успешно – днес по-голямата част от новостартиращите бизнеси в Нидерландия са в интернет. Населението на страната е най-голямото богатство когато говорим за развитието на предприемачеството. Подобно на Швейцария, тук се говорят различни езици. 

Освен нидерландски почти всички говорят английски и немски. Населението има възможността да получи отлично образование от световно ниво. Макар че Нидерландия е малка страна, тук се намират 3 от стоте най-добри висши учебни заведения на планетата. Достъпът до интернет като процент от населението е сред най-високите в света, включително и достъпът до безплатен безжичен интернет в големите градове.

Богатите съседи.

Важен фактор за развитието на нидерландската икономика е, че страната е заобиколена единствено от богати държави. Нейни съседи са Белгия и Германия, а в непосредствена близост са Люксембург, Франция, Великобритания и Дания. На практика Нидерландия се явява център на един от икономически най-силно развитите райони в света.

Отлична инфраструктура.

Нидерландия безспорно попада сред десетте страни с най-добра инфраструктура в света и доста често е сравнявана в това отношение с Южна Корея. Перфектна мрежа от магистрали и първокласни пътища, модерни летища и пристанища могат да засенчат почти всяка друга страна по света. По качество и надеждност на електроснабдяването Нидерландия заема престижното първо място.

Имигрантите.

Нидерландия е страната с най-разумна и балансирана политика в областта на миграцията от всички страни на Стария континент. Макар че е в Европейския съюз, Нидерландия приема и голям брой имигранти от страни извън общността. Често е поощрявана заради това, че лесно и в съвсем кратки срокове издава работни визи на висококвалифицирани работници, а това от своя страна движи икономиката напред и я прави по-конкурентноспособна.

Back to top button