Начин на живот

Кое е най-дъждовното място в Европа?

Тъй като попада в умерения климатичен пояс, Европа е един от регионите в света с най-умерени количества валежи. Като цяло Старият континент заема златната среда между обилните валежи в екваториалните райони на планетата и оскъдните валежи в сухите полярните и тропически области. Въпреки това, от една място до друго Европа е твърде различна. Има части на континента, където преобладава по-сухо време през годината, както и такива, където климатът е по-влажен.

Така например в югозападните части на Испания и районът на Севиля климатът е толкова сух, че на места пейзажът наподобява пустиня. Подобно е положението и в района на Мурсия и Аликанте в югоизточна Испания. Подобно е положението и в някои части на югозападна Украйна, които са известни със сухия си климат и степни пейзажи.

Съдържание

Кои са най-дъждовните места в Европа?

Далматинското крайбрежие

Най-вероятно ще ви изненада фактът, че едно от най-дъждовните места в Европа се намира не другаде, а на самото средиземноморско крайбрежие. Става дума за Далмация – западният силно разчленен бряг на Адриатическо море. Това е най-дъждовното място в Южна и Източна Европа, както и на Балканите. Тук Динарските планини и най-югоизточните склонове на Алпите образуват трудно преодолима планинска бариера. 

Тя спира идващите от запад влажни въздушни маси и не им позволява да нахлуят над останалата част от Балканския полуостров. Обикновено дъждовните системи се акумулират над Атлантическия океан, но най-важна е ролята, която играят топлите води на Средиземно и Адриатическо море. Достигайки до бреговете на Словения и Хърватия, влажните въздушни маси се изправят срещу климатичната преграда на планините, които следват западния бряг на Балканите. Така например на места в Словения могат да паднат между 2000 и 2500 мм валежи за година, което е съизмеримо с някои дъждовни екваториални гори. 

Характерна особеност на местния климат е не само големият брой дъждовни дни в годината, но и интензивните валежи. Разбира се, това си има и добри страни. Именно обилните дъждове в комбинация с топлото време и интензивно слънчево греене правят природата на Далмация една от най-пищните и красиви в Европа.

Южните Алпи

Според статистиките най-дъждовното място в Централна Европа са южните части на Алпите. Това е изключително красива и живописна част от Европа, където обаче всяка година падат огромни количества валежи. Това може да предизвика наводнения и други неприятни последици. Количествата на валежите достигат и понякога надхвърлят 3000 мм, но разбира се могат да варират от година до година. В тази част на Европа попадат южните части на Швейцария и крайните северни райони на Италия.

Западното крайбрежие на Норвегия

Топлото течение Гълфстрийм е причина за мекото време, на което се радва Северна Европа през годината, но също така е и причина за обилните валежи, които падат тук. Най-дъждовната скандинавска страна е Норвегия. Предимно планинският релеф играе ролята на климатична бариера, която кара основната част от валежите да паднат в крайбрежните западни райони на Норвегия. В сравнение с Швеция и Финландия, Норвегия има многократно по-влажен и дъждовен климат. Впечатляващо е да се отбележи, че на места в страната валежите могат да достигнат до рекордните 3000 милиметра, което е едно от най-големите количества в Европа. 

Сред рекордьорите първо място заема град Берген, наричан най-дъждовният град в Европа. Обикновено Норвегия получава по-голямата част от тези валежи през есента и зимата, а през пролетта и лятото дъждът е по-рядко явление и е по-слаб. Влажните въздушни маси са една от основните причини за мрачното и облачно време в западна Норвегия.

Западното крайбрежие на Шотландия

Рамо до рамо със западното крайбрежие на Норвегия, дори и крачка напред, е западният бряг на Шотландия. Тук има места, които според статистическите данни получават над 3000 мм дъжд годишно, което прави тази част от Европа едно от най-дъждовните места на континента. Въпреки това се вярва, че през отделни години валежите тук могат да достигнат дори до рекордните 6000 мм, което е невиждано в други части на Европа. Броят на дните с валежи през годината може да достигне до рекордните 250, а валежите доста често са много интензивни. 

Тук вероятността да завали е огромна, така че ако посетите западните части на Шотландия не напускайте хотела или къщата, в която сте отседнали, без чадър. Валежите са най-значителни като количество през есента и началото на зимния сезон. Ако трябва да назовем едно място, което да се нарече най-дъждовното в Шотландия, то това е платото Глен Етив. Тази местност е изключително красива и привлекателна за туризъм. Въпреки суровия климат, пейзажите са спиращи дъха.

Back to top button