Начин на живот

Най-големи френско говорящи градове в света

С 220 милиона френскоговорящи хора по света, от които 77 милиона европейци, френският език е втори по разпространеност в Европа след немския и шести в света след английски, китайски, хинди, испански и арабски. Френският език е официален в множество държави от всички части на света – в Северна Америка, в Централна Америка, Южна Америка, Африка, Океания и много други. Френски се говори в някои от най-богатите държави в света, но също и в някои от най-изолираните и бедни райони на планетата, което прави френско говорящите страни доста контрастни в социално и икономическо отношение. 

Често го определят като един от най-важните езици в дипломацията и една от важните предпоставки за намиране на добре платена работа в редица части на света.

Съдържание

Париж, Франция – 12,161,542 души

Френската столица Париж е един от най-големите градове в света и най-големият френскоговорящ град на планетата. Той има една от най-големите градски икономики в света.

Киншаса, Демократична република Конго – 9,046,000 души

Киншаса е огромен град с необятна територия и е на трето място по население в Африка след Кайро и Лагос. Освен това Киншаса е един от най-големите екваториални градове на планетата.

Абиджан, Кот д’Ивоар – 7,108,647 души

Абиджан е един от най-модерните и съвременно изглеждащи градове в Африка. С множество модерни офис сгради и поддържани зелени площи, той напомня на много от важните бизнес центрове в Европа и Америка.

Монреал, Канада – 3,824,221 души

Монреал е често описван като един от най-европейските градове извън Европа. Той олицетворява европейският начин на живот и традиции в Новия свят отвъд Атлантика.

Порт-о-Пренс, Хаити – 2,470,762 души

Порт-о-Пренс е един от най-бедните френско говорящи градове в света и най-бедната столица в двете Америки. Градът страда от редица социално икономически трудности, а разрушителното земетресение от 2010 още повече влоши нещата.

Дакар, Сенегал – 2,452, 656 души

Столицата на Сенегал, Дакар, е легендарена с дългогодишното провеждане на популярното Рали Дакар, чийто маршрут беше от Париж до Дакар. От 2009 година ралито се провежда в Южна Америка.

Дуала, Камерун – 2,446,945 души

Макар че е сред най-големите френскоговорящи градове в света, Дуала е град, който малцина хора на запад познават. Въпреки това, Дуала се слави с вкусната си кухня и топлото гостоприемство на местните жители.

Яунде, Камерун – 2,440,462 души

Столицата на Камерун, Яунде, е вторият по големина град в Камерун. С многобройните си офис сгради и сравнително добра инфраструктура, Яунде знае как да направи добро впечатление на повечето посетители.

Лион, Франция – 2,118,132 души

Вторият най-голям и важен френски град е Лион. Освен изключително красив и привлекателен, Лион е също така известен и като световната кулинарна столица.

Лубумбаши, Демократична република Конго – 1,786,397 души

Кубумбаши е голям град разположен на юг от екваториалните джунгли във вътрешността на Африка. През 30-те години на 20-ти век градът имал население от по-малко от 30 000 души.

Уагадугу, Буркина фасо – 1,727,390 души

Година след година Уагадугу се променя. Градът става все по-модерен и добре изглеждащ, а възможностите за развлечение се увеличават постоянно.

Бамако, Мали – 1,690,471 души

Бамако е столица на една от най-богатите в културно отношение държави в Африка. Често описват града като музикалната столица на Западна Африка.

Мбуджи-Майи, Демократична република Конго – 1,680,991 души

Наричат Мбуджи-Майи една от световните столици на диамантите. И с основание. Къде другаде ако не в Мбуджи-Майи човек може да си купи диаманти от сергия на пазара?

Антананариво, Мадагаскар – 1,613,375

Антананариво е красив град, известен със своите сгради в колониален френски стил. Освен сградите и езика тук френското влияние се усеща в самата култура като цяло.

Марсилия, Франция – 1,604,550 души

Марсилия е не само красива и очарователна. Това е най-големият град на средиземноморското крайбрежие на Франция и основно пристанище на западно европейската страна.

Ломе, Того – 1,477,660 души

Ломе е най-големият град в Того и освен това е столица на африканската страна. Градът е известен с огромната си златиста плажна ивица и многобройни палмови дървета.

Бразавил, Република Конго – 1,307,911 души

Основан през 1880 година от европейски изследователи, днес Бразавил е столица на Република Конго и представлява огромен град с население от над 1,3 милиона души.

Ниамей, Нигер – 1,302,910 души

Преди по-малко от век населението на Ниамей било едва 3000 души, колкото е населението на едно средно голямо европейско село. Днес столицата на Нигер е оживен и динамичен град, център на културата и икономиката на страната.

Тулуза, Франция – 1,202,889 души

Наричана още Розовият град заради цвета на много от сградите, Тулуза е един от най-красивите градове в Европа. Тя е център на културата, но също и на самолетостроенето и аерокосмическата индустрия.

Кигали, Руанда – 1,132,686 души

Наричан просто “Зеления град”, Кигали е красив град известен със своята чиста околна среда. Това е чудесно място където да се насладите на чаша невероятно ароматно местно кафе.

Ница, Франция – 1,005,230 души

Ница е сърцето и душата на знаменитата Френска ривиера. Според мнозина това е най-красивият град в Южна Европа и по Средиземноморието, а удоволствието да живееш в някой от неговите луксозни квартали струва скъпо.

Гома, Демократична република Конго – 1,000,000 души

Гома е град с редица социални и икономически проблеми, които най-вероятно няма да бъдат решени скоро. Градът се намира недалеч от известният вулкан Нирагонго.

Back to top button