СПА хотели
Популярни

Hot Springs Medical & Spa Hotel – мнения и ревю

Съдържание

Как избрахме хотела

Средата на месец януари 2021 си подарихме почивка, която предрешено желаехме да бъде в хотел със SPA център, захранващ се от минерална вода. Искахме да разнообразим Велинград с друга дестинация и така измислихме село Баня до Разлог. Звучеше добре: на 5 км. от Банско, имахме възможност за разходка до там, ако ни омръзне спа центърът.

Като повечето средностатистически българи, решихме да се доверим на отзивите в Google – 4,7/5 от 1918 оставени отзива за хотел Hot springs medical and SPA (към дата 18.01.2021 г.) беше заслужено доверие и аргументирана резервация. Допълнително: 4 звезди със заявка за пета (ще видите едно прикрепено червено плюсче към звездите им), както и множество отличия като Best Balneo&SPA hotel 2020.

Hot springs medical and spa мнения

 За две нощувки със закуска и вечеря за двама заплатихме 590 лв. през Booking.

Hot springs medical and spa 01

Близо 150 лв. на ден на човек не е малко, но определено бяхме оптимистично настроени, че ще си заслужава.

Първи впечатления

Голям паркинг с охранителни камери. Спряхме предвидливо колата в зона с обособени клетки под приземния етаж, малко по-далеч от входа, но съобразено със снеговалежа, който се очакваше на следващия ден. Хитър ход: това ни спести чистенето на сняг, което се наложи на другите гости, спрели под тентите пред входа. Те не им помогнаха, тъй като вятърът беше силен и навяваше.

Учуди ни, че нямаше пиколо, което да ни посрещне. Сложихме маски, спрямо изискванията на вратата на хотела и пристъпихме към рецепция. Бяхме подранили с 20 минути, преди часа за настаняване, но се чекирахме. Беше ни разяснено кое къде се намира, както и бяхме помолени да изберем диапазон за вечеря. Във връзка с противоепидемичните мерки, с цел избягване на струпването на хора в ресторанта, от хотела бяха обособили 2 слота за вечеря: от 19 ч. до 20:30 ч. и от 20:30 ч. до 22:00 ч. Избрахме по-късния час, хареса ни тази идея за организация.

В 14:05 стаята ни стана готова за настаняване, от рецепция ни дадоха картите и ни опътиха къде се намира. Намерихме стаята лесно, но с изненада открихме, че тя още се чисти: някъде по веригата информацията очевидно се беше счупила.

Hot springs medical and spa 02

Така ни се наложи да постоим прави пред вратата около 5 минути, пришпорвайки камериерките. Най-вероятно това беше причината да имаме забележки по почистването: паяжини по тавана, неизплакната душ кабина, по пода на която имаше още боклуци, както и прах по лирата в банята.

Hot springs medical and spa

Стаята обаче беше доста просторна, с много голямо легло. Комплименти от хотела: мини вафличка и маска на всяка възглавница, бутилка от 1 л. вода и две ябълки. Имахме кана за топла вода с чайове и инстантно кафе, както и кафемашина с капсули, чието кафе се таксуваше допълнително по 2,90 лв.

Hot springs medical and spa Hot springs medical and spa

Hot springs medical and spa Hot springs medical and spa Hot springs medical and spa Hot springs medical and spa

В стаята имаше плетена кошница с 2 сини кърпи, предвидени за SPA центъра, която беше удобна да си вземеш нужните неща.

СПА центърът

Знаете ли, че SPA е абревиатура на Sanus Per Aquam и означава Здраве чрез водата?

Облякохме набързо банските и се насочихме към спа-то, за да хванем слънчевите лъчи навън. Стаята ни беше на втория етаж, решихме да ползваме асансьора. Обозначенията ни подсказваха да слезем на първия етаж. Имаше още една табела, която последвахме, за да се озовем в коридори със стаи. Направихме 2 празни кръга, докато се ориентираме, че трябва да вземем друг асансьор до ниво 0, който ни отведе точно пред рецепцията на уелнес центъра.

Hot springs medical and spa Hot springs medical and spa Hot springs medical and spa

Басейните

Първо влязохме във вътрешния басейн, който беше топъл, но очаквахме да е една идея по-горещ, сравнявайки го с други места, на които сме били. През връзката излязохме във външната част на басейна, където водата беше по-гореща. Имаше подводни легла, които правеха масаж чрез бълбукащата вода.

Видяхме топила в близост, които обаче не работеха.

Трябва да признаем, че гледката към планините беше впечатляваща.

hot springs medical and spa - басейни hot springs medical and spa - басейни hot springs medical and spa - басейни hot springs medical and spa - басейни

Hot springs medical and spa

Термална част

Най-много бяхме впечатлени от голямата сауна с изглед към вътрешния басейн: развиваше добра температура, ефикасна, интересен интериор, включващ дори легло в едната стена. Тъй като тя беше най-голяма, вътре беше разрешено да влизат до 5 човека (а в другите само до двама).

Имаше още 2 по-малки сауни, в които се усещаше наличието на етерични масла. Едната от тях имаше изглед към заснежената градина.

За първи път видяхме работещ Хамам, който не се резервира частно. Обикновено за него се заплаща допълнително. Беше много просторен, добре затоплен и определено ни хареса. Срещу него имаше също и голяма парна баня.

Други интересни зони бяха:

 •  ледена стая; 
 • солна стая; 
 • контрастни душове;
 • топли легла;
 • душове на преживяването.

Нещо, което ни подразни бяха закачалките, защото бяха тип топче и хавлиите масово падаха от тях, нямаше какво да ги задържи. Хората ги закачаха по всевъзможен начин, за да избегнат падането, например така:

Hot springs medical and spa

Тъй като хотелът беше пълен, в пик часовете се налагаше да се изместим на шезлонгите в релакс зоната, защото около вътрешния басейн шумът беше невъобразим.

Хареса ни, че до басейна имаше заведение за хранене, в което можеше да ядеш и по халат. Имаше готвени ястия, както и пици, и бургери. Не ни хареса работното време, което не припокриваше цялото работно време на спа зоната. Т.е. ако искаш да изпиеш едно кафе преди 11 ч., няма да можеш лесно и бързо. Също, докато сме на тема напитки: предлагаха само кафе. Нямаше нито мляко с какао, нито капучино например. Нека видим и цените: литър вода за 4,30 лв. и кафе Лаваца за 3,50 лв.

Hot springs medical and spa Hot springs medical and spa

Тъй като не ни стана напълно ясно дали от чешмичката в СПА центъра може да се пие вода, си купихме такава. За сравниение, в други хотели има диспенсери за вода.

Ресторантът и храната в Хот Спрингс Медикъл и СПА

Макар и вече доста огладнели след процедурите, изчакахме да стане 20:30 и отидохме в ресторанта за вечеря. Почувствахме се буквално в някакъв разграден двор. Абсолютно никаква организация и хаос. Очаквахме, че ще има хостеси, които да проверяват стаите и да управляват процеса, но нямаше такова нещо.

Едвам си намерихме свободна маса, защото наоколо имаше хора, които очевидно бяха седнали отдавна и нямаха намерение да стават скоро. Абсолютно никой не спазваше обявените часови интервали и не се съобразяваше, че има хора, които още не са вечеряли.

Опашки, виещи се за сипване на храна, без спазване на дистанция. Намръщен персонал, на когото като кажеш “4 панакоти” като че ли му ги взимаш от неговия хладилник вкъщи. Неуместни коментари, пресъздадени в разговора по долу:

Симона:

 – Три – четири от свинските флейки.

Обслужващият:

 – Три или четири, защото имам братовчед гинеколог и той ми е казвал, че жената или е бременна или не.

Сервитьорите изглеждаха в лека паника кое по-напред да свършат. Трябваше да чакаме 5-10 минути докато получим прибори за хранене. Беше ни дадено едно меню за напитки. Избрахме си наливна бира, фигурираща в менюто. Сервитьорката дойде да вземе поръчката и се опита да го направи, без да спира да се движи, т.е. докато събира менюто и винения лист ние трябваше да кажем какво искаме, тя вече беше тръгнала нанякъде и леко забави в гръб, за да ни каже, че няма наливна. Ние заменихме с бутилки, тя отговори: “Малки, нали?”, последва от нас “Големи” и отговор: “Има само малки”…

На следващата вечеря при поръчка Мартини Бианко и тъмна Ефес получихме светла Ефес и сухо Мартини. Замениха без да получим извинение. Междувременно хора, които нямаше къде да седнат, започнаха сами да отсервират една от масите върху едно бебешко столче. Така стана ясно, че принципът за вечеря е по-бързият печели маса, а не: “Елате в точен час”. Разбира се, имаше специални гости, на които се обръщаше показно внимание от доста по-висок стандарт.

Не ни разбирайте погрешно: обожаваме деца, но не и тичащи и крещящи деца, вдигайки прах докато се храним. Но явно хотелът е доста посещаван от родители, нямащи търпение да пуснат децата им да правят каквото си пожелаят на място, различно от вкъщи и да не носят отговорност. Тези деца после се пренесоха на диванче пред стаята ни 🙂

Закуските бяха доста по-спокойни и богати, нямаше струпвания. Кафето беше хубаво, рядкост на закуска в хотелските ресторанти по принцип. 

Храната като цяло беше вкусна, имаше и домашни неща от техния чифлик, за които прочетохме в асансьора.

На снимките по-долу ще видите срещу какви цени получихме това обслужване.

Hot springs medical and spa

Други впечатления от хотел Hot springs Medical and SPA

 1. За да ползваш Wi-fi-а, трябваше да въведеш номер на стая и име. След няколко невалидни опита, включвайки Симона Йорданова, Йорданова, Yordanova, Simona Yordanova (името на резервацията), разбрахме, че е Мишев…
 2. Телевизорът беше организиран с меню, където да прочетеш повече информация за хотела, за менюто на ресторанта, телевизия и филми (филми не намерихме).
 3. Светлината в стаята не ни беше достатъчно, прекалено приглушена беше.
 4. Имаше комплекти с пиличка, клечки за уши и памучни тампони за премахване на грим в банята.
 5. В банята имаше подово отопление.
 6. Беше доста топло в стаята и не можеше да се контролира климатикът.
 7. Добре зареден мини бар.
 8. Чист късмет, че на втория ден камериерката мина през стаята точно преди да слезем към Спа зоната (вече беше 10:30) и ни подмени кърпите за там. Даде ни и още една вода и по една вафличка 🙂 Не поискахме почистване.
 9. В този хотел имат проблем с компютрите: чакахме за сметката на вечеря да се рестартира компютърът, на чек-аут от хотела отново чакахме системата да се обнови.
 10. Предлагат превоз до лифта в Банско.

Заключение

Не бихме се върнали. Може би улучихме кофти момент, с много любители на зимния спорт и препълнен хотел, но определено стандартът не отговаря на заплатената сума. Ако искате пълноценна почивка с половинката: не е вашето място. За родители с деца е ок, предполагаме.

 

Back to top button