Начин на живот

Къде можем да пътуваме с COVID ваксини

Гърция се присъединява към страните, които се отварят за пътници с COVID ваксини

Редовно актуализираме списъка на страните, които приветстват ваксинирани посетители (включително американци). Израел, Хърватия, Гърция и Непал са сред последните попълнения.

Още няколко държави обявиха, че се отварят за ваксинирани пътници, тъй като разпространенията продължават в САЩ и в чужбина. Израел, Непал, Гърция и няколко карибски дестинации са сред последните, които предприемат този ход.

Новите протоколи обикновено (но не винаги) позволяват на ваксинираните пътници да заобикалят иначе задължителните карантини и мерки за тестване. Продължава дебатът за това дали ваксинациите трябва да бъдат паспорт за влизане – в много случаи държавите имат и алтернативни протоколи за неваксинирани, като например възможността да се подложат на изискване за тестване на COVID-19.

Независимо дали сте ваксинирани или не, можете, разбира се, все пак да пътувате. Можете да шофирате или да летите до безброй дестинации в САЩ и дори можете да се отправите по-далеч до Мексико и други страни, където американците имат право да влизат. Понастоящем Хаваите все още изискват всички пътници, дори тези, които са били ваксинирани, да предоставят отрицателен резултат от теста, за да се избегне карантина. В началото на април обаче се появиха планове за система за паспорти за ваксини, която да позволи на ваксинираните пътници да избягват тестване и карантина. Все още не е ясен графикът за изпълнение.

Съдържание

Ангуила

Anguilla

От 12 април ваксинираните пътници, които са получили последната си доза поне 21 дни преди пристигането, трябва да останат само 7 дни (намалено от 14). Те все още ще трябва да представят резултат от теста от 3 до 5 дни преди пристигане и да преминат втори тест при пристигане.

Таксата за кандидатстване за напълно ваксинирани посетители, отседнали под 90 дни в хотел или вила, е 300 долара, за разлика от 600 долара за неваксинирани пътници, отседнали в одобрено частно жилище. От 1 юли Ангуила премахва изискванията за такси и карантина за напълно ваксинирани посетители. Протоколите за влизане ще бъдат ревизирани и евентуално елиминирани до 1 октомври. Туристическият съвет на Ангуила разполага с повече информация за новите протоколи за влизане.

Барбадос

Barbados

Пълно ваксинираните пътници (с AstraZeneca, Pfizer или Johnson & Johnson) могат да пътуват до Барбадос с по-кратка карантина от 8 май. Те все още ще трябва да предоставят отрицателен резултат от PCR тест три дни преди пътуването,както и сертификат за ваксинация. Неваксинираните пътници трябва да се поставят под карантина в продължение от пет до седем дни и не могат да напускат стаите си в одобрени места за настаняване до втория им отрицателен резултат от PCR тест. 

Белиз

Къде можем да пътуваме с COVID ваксини

За да им бъде разрешено да пътуват до централноамериканската държава Белиз, пътниците трябва да представят карта за ваксина COVID-19, която показва доказателство за пълна ваксинация най-малко две седмици преди пристигането. Тези, които не са били ваксинирани, трябва да представят отрицателен PCR тест за COVID-19, направен не повече от 96 часа преди пътуването, или отрицателен тест за бърз антиген, направен не повече от 48 часа преди пътуването. Децата под петгодишна възраст са освободени.

Хърватия

Croatia

От 1 април всеки може да пътува до Хърватия, ако представи сертификат за ваксинация срещу COVID-19 (крайната доза трябва да бъде приложена поне 14 дни преди пристигането); може да се представи отрицателен тест за PCR на COVID-19 или антиген, направен не повече от 48 часа преди пристигането в Хърватия (ако е бърз тест, трябва да се направи втори тест 10 дни след първоначалния тест, ако престоят ви в Хърватия е по-дълъг от 10 дни); или са били диагностицирани и възстановени от COVID-19 не повече от 180 дни преди пристигането. Деца под седем години са освободени.

Посолството на САЩ в Хърватия напомня на пътуващите, че туристите, които отговарят на горепосочените изисквания, ще имат право да влизат в Хърватия само ако представят доказателства, че са платили за настаняването си в Хърватия предварително и изцяло преди пристигането на границата.

Кипър

Cyprus

В началото на април в насоките на Visit Cyprus се казва, че „за лица, пътуващи от определени страни, сертификатът за ваксинация ще бъде приет като допълнителен фасилитатор за пътуване. Датите за изпълнение могат да варират за всяка държава, така че пътуващите трябва да следват публични съобщения, направени от правителството на Кипър. „

Пътуващите, които могат да докажат статуса на ваксинация, няма да се подлагат на никакви тестове, нито ще бъдат поставени под карантина. Копие от сертификата трябва да бъде качен на платформата на Кипър Flight Pass. Visit Cyprus има пълни подробности за най-новия план, включително повече за неговата система за светофари за категоризация на страните.

Еквадор

Ecuador

На 17 март Еквадор издаде нови насоки за влизане в страната, които влязоха в сила на 22 март: Всеки може да влезе в Еквадор, стига да има сертификат за ваксинация срещу COVID-19, може да представи отрицателен тест за COVID-19 PCR или тест за антиген, или са диагностицирани и възстановени от COVID-19 и са без симптоми. Деца под две години са освободени.

Посетителите ще бъдат проверени за симптоми (като треска, кашлица, общо неразположение, загуба на миризма, загуба на вкус) при пристигане в Еквадор и ще бъдат оценени от служителите на здравното министерство. Ако има причина за безпокойство, пътниците ще трябва да направят бърз тест за антиген и, ако той се окаже положителен, да се изолират за 10 дни за своя сметка. Ако бързият тест за антиген е отрицателен, посетителят може да продължи пътуването си и няма да има нужда да се изолира.

Пътуващите в Еквадор трябва да спазват протоколи за безопасност, включително задължително носене на маски, поддържане на социална дистанция и избягване на събирания на повече от 10 души.

Естония

Estonia

На 2 февруари северноевропейската държава Естония заяви, че тези, които са били ваксинирани срещу COVID-19, могат да влязат в страната, без да се налага да се подлагат на иначе задължителна 10-дневна карантина и изисквания за тестване на COVID-19. Естонското правителство заяви, че ваксинираните пътници трябва да се придържат към всички мерки за обществено здраве, които се прилагат в Естония.

Грузия

Georgia

От 1 февруари 2021 г. на всеки напълно ваксиниран пътник от която и да е държава е разрешено да влезе в Грузия, стига да представи документация, потвърждаваща статуса им на ваксинация срещу COVID-19 (ако ваксината изисква две дози, трябва да се предоставят доказателства за двете дози).

Неваксинирани пътници, пристигащи от Армения, Азербайджан, Бахрейн, Беларус, Европейския съюз, Израел, Казахстан, Норвегия, Северна Ирландия, Катар, Русия, Саудитска Арабия, Швейцария, Турция, Украйна, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство или САЩ трябва да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19 PCR, проведен в рамките на 72 часа преди пътуването на грузинската граница. На третия ден в Грузия пътниците трябва да се подложат на втори PCR тест.

Гърция

Greece

На 15 април Ройтерс съобщи, че Гърция планира да премахне своите карантинни правила за пътуващите в ЕС – и тези от Великобритания, Сърбия, Израел, ОАЕ и САЩ – които могат да докажат, че са напълно ваксинирани или имат отрицателен PCR тест, проведен 72 часа преди пристигане. Туристите все още ще бъдат обект на вътрешни правила за блокиране, според правителствения служител, цитиран от Ройтерс. Visit Greece има съвети и информация за пътници, свързани с COVID.

Гватемала

Guatemala

В сила от 24 февруари всеки, който влиза в Гватемала, трябва да представи или сертификат за ваксина срещу COVID-19 с ваксинация, направена най-малко две седмици преди пристигането, отрицателен тест за COVID-19, направен в рамките на 72 часа след пристигането, или доказателство или положителен тест и възстановен от COVID -19 в рамките на три месеца след пристигането, според посолството на САЩ в Гватемала. Деца под 10 години са освободени.

Исландия

Iceland

В сила от 9 април, „всички пристигащи в страната ще бъдат тествани на границите както преди, карантина за пет дни и ще бъдат подложени на втори тест след приключване“, казва исландското правителство. Ваксинираните пътници не трябва да се поставят под карантина, но трябва да отидат до мястото си за престой и да изчакат първоначалните резултати от теста. Исландия също така позволява на пътници, които преди това са били заразени с COVID-19, да влязат в страната без карантина и тестване.

Всеки трябва да се запише предварително, преди да посети страната.

Израел

Israel

Министерството на туризма на Израел и Министерството на здравеопазването на страната казват, че страната ще започне да приема ваксинирани пътници още от 23 май. Пълните подробности за насоките се очакват своевременно, но програмата ще види избран брой туристически групи, на които е разрешено да посетят. Броят на групите ще се увеличи в зависимост от успеха на програмата. Индивидуалните пътувания вероятно ще бъдат разрешени през юли. Всички посетители ще трябва да се подложат на PCR тест, преди да полетят към страната, както и серологичен тест, за да докажат своята ваксинация при пристигане на летище Бен Гурион.

Черна гора

Montenegro

Черна гора допуска ваксинирани посетители от всяка държава, включително САЩ. Пътуващите трябва да представят или отрицателен PCR тест от предишните 72 часа, или доказателство, че са получили втората доза ваксина повече от седем дни преди пристигането си. В момента CDC все още класира Черна гора като държава от четвърто ниво („не пътувайте“). Правителството на страната декларира, че към 1 април има 6446 активни случая на COVID.

Непал

Nepal

Непал допуска ваксинирани пътници. Всички пристигащи трябва да покажат или отрицателен резултат от PCR, направен 72 часа преди качване, или „документ, показващ пълна ваксинация срещу COVID-19“. Ще им е необходима или виза, или препоръчително писмо от министерството на туризма, доказателство за застраховка за пътуване и баркод, получен чрез онлайн приложение. Туристическият борд на Непал има документ, който очертава най-новия протокол.

Полша

Poland

Единствените пътници, които понастоящем имат право да влязат в Полша, са полски граждани и жители и членове на техните семейства, дипломати и техните семейства, основни работници, студенти и граждани и жители на ЕС. Това не се променя за ваксинираните. Ваксинирането означава, че горепосочените пътници могат да заобиколят иначе задължителната 10-дневна карантина. Те също могат да заобиколят карантината, като предоставят отрицателен резултат от теста за COVID-19 PCR, получен в рамките на 48 часа след заминаването за Полша.

Сейшелски острови

Seychelles

В съвет от 29 март островната държава Сейшели обяви, че приветства всички посетители, независимо от статуса на ваксинация, стига да имат отрицателен резултат от PCR тест в рамките на 72 часа. Няма изискване за карантина, но те трябва да имат застраховка за пътуване и трябва да останат в лицензирани заведения или бордове. Посетителите, които са били в Южна Африка през последните 14 дни, са изключени.

Словения

Slovenia

През март централно-европейската държава Словения имаше дълъг списък с европейски държави в т. Нар. Червен списък или списък на страните с нестабилна епидемиологична ситуация. Понастоящем страните от „червения списък“ не включват Съединените щати (САЩ са в списъка на „трети страни“, които обикновено не могат да влязат в страната).

Тези, които влизат в Словения от държава от „червения списък“, трябва да се поставят под карантина за 10 дни, освен ако не предоставят доказателства за отрицателен тест за PCR на COVID-19, получен в рамките на 48 часа след заминаването, или отрицателен тест за бърз антиген на COVID-19, направен не повече от 24 часа преди излитане.

Друг начин за заобикаляне на карантината е предоставянето на доказателство за ваксинация срещу COVID-19. (Ще ви бъде разрешено влизането най-малко 7 дни след прилагането на втората доза от ваксината Pfizer-BioNTech, най-малко 14 дни след втората доза ваксина Moderna или 21 дни след ваксината AstraZeneca.)

Back to top button