Начин на живот

Какво трябва да знаем при пътуване в Египет

Едно пътуване до Египет трябва да бъде екскурзията на живота ви – пирамидите, Хан ел Халили и Големият сфинкс са само малка част от атракциите, които ще изпитате в дара на река Нил. Използвайте този списък като ръководство, преди да резервирате луксозни обиколки в Египет, като си осигурите незабравимо време по време на пътуването си. Ето някои неща, които трябва да знаете за Египет, преди да се качите на самолета.

Съдържание

Ще ви трябва виза, за да влезете в Египет

Бъдете готови да закупите виза на летището в Египет. Таксата е 25 USD и трябва да се плати в брой. Визата ще бъде валидна 30 дни.

Ще ви трябва египетска валута

египет валута

Египет използва египетската лира (съкратено LE, E£ или £E), така че вземете малко валута, преди да пътувате. Носете дребни пари със себе си през цялото време, тъй като някои заведения няма да имат да ви развалят или да приемат кредитни карти.

 

Има какво да се види освен пирамидите

пирамиди египет

Разбира се, ще посетите пирамидите в Гиза, но Египет предлага много повече за разглеждане и правене. В Кайро Египетският музей разполага с повече от 120 000 артефакта, а историческият Кайро е дом на древни джамии, църкви, хамами (турски бани), медресета (ислямски колежи) и великолепни фонтани. Луксор е съкровищница от антики, така че ще искате да прекарате ден или два в обиколка на този град и няма да искате да пропуснете Асуан, град в южната част на Египет и известен със своите грандиозни археологически обекти.

Трафикът е натоварен в Кайро, така че отделете допълнително време за пътуването си

Подобно на много големи градове, трафикът в Кайро може да бъде блокиран. Шофирането из града отнема повече време, отколкото бихте си представили, така че винаги оставяйте допълнително време за пътуване от място на място. Пакетите за обиколка в Египет трябва да включват транзитно време, когато резервирате вашия маршрут, но попитайте, за да сте сигурни.

Внимавайте, пресичайки улицата в Кайро

Тъй като в Кайро има интензивен трафик, пешеходците трябва да внимават, когато пресичат натоварените улици. Най-добре е да се разхождате с група хора. Бързо ще научите моделите на трафика и кога да пресичате улиците, но помнете: безопасността е в числата.

Въпреки това, което може би сте чували, Египет е изненадващо безопасен по отношение на престъпления

Въпреки че ще трябва да практикувате здрав разум, когато пресичате оживените улици и да запазите разума си в Кайро (както във всички големи градове), трябва да се чувствате сигурни в Египет. Разбира се, престъпленията по възможност съществуват, но насилствените престъпления са изненадващо ниски дори в Кайро. Районите, които трябва да се избягват, включват Синайския полуостров и границата с Либия, но нито една от забележителностите и атракциите, с които е известен Египет, не е близо до тези места.

Най-добре е да пътувате с реномиран водач

За допълнително ниво на безопасност, както и опит, наемете водач/гид. Много туристически пакети за Египет осигуряват опитен водач и/или шофьор, така че можете да се отпуснете и да се насладите на пътуването и да не се притеснявате, че ще се изгубите или ще общувате. Времето е най-добре прекарано с местен човек, който познава страната, както и историята и културата.

Бъдете готови за пустинни условия

Температурите в Египет могат да скочат, особено през юли и август, когато термометърът може да надхвърли 37.7ºC. Не забравяйте да вземете слънцезащитен крем, шапка с широка периферия, леки дрехи и няколко чифта слънчеви очила. Репелентът за буболечки също е добра идея. Известно е, че август има 13 часа слънчево греене всеки ден, така че очаквайте особено горещи и сухи условия в пустинни градове като Луксор и Асуан и винаги носете достатъчно бутилирана вода, за да останете хидратирани (повече за водата следва).

Пийте само бутилирана вода

Не се опитвайте да пиете вода от чешмата в Египет. Докато водата в Кайро не е опасна за пиене, вкусът няма да е приятен. Бутилираната вода трябва да е лесно достъпна дори в малките градове.

Насладете се на пикантната храна, но не прекалявайте

Разбира се, ще искате да се насладите на египетска кухня, но се успокойте и не прекалявайте. Вашата храносмилателна система може да не е свикнала с многото подправки, използвани в ароматните ястия на страната.

Уважавайте културата и се обличайте подходящо

Египет е предимно мюсюлманска страна, така че дамите трябва да са готови да се обличат скромно от уважение. Жените не трябва да носят горнища с дълбоки изрезки, къси панталони или тесни поли. Най-подходящи са полите до глезените, панталоните, памучните и ленени блузи с дълги ръкави (с навиващи се ръкави).

Въпреки че в Египет не се изискват забрадки, както е в някои други мюсюлмански страни, носете шал за всеки случай. Бански костюми, потници, сарафани и шорти са по-приемливи в плажните градове. Каки и тениски или ризи с копчета са подходящи за мъжете.

Едно пътуване до Египет е изключително достъпно

Размерът на парите, които ще похарчите в Египет, ще бъде по-малък от много други дестинации. Докато самолетните билети ще бъдат най-скъпата част от пътуването, атракциите, луксозните хотели, луксозните ресторанти и коктейл баровете няма да разбият портмонето. Когато започнете да разглеждате туристически пакети за Египет, ще забележите колко големи разходи ще бъдат включени в цената на пакета.

Пазаруване на сувенири? Трябва да има пазарлък

Прекарвате няколко часа в разглеждане на пазара? Ще ви бъде трудно да не купите. Знайте, че преговорите са приемливи в Египет и не забравяйте да носите пари в брой.

Бакшишът е от съществено значение

Докато даването на бакшиш или „бакшиш“ е обичайно в много части на света, в Египет местните разчитат на бакшиши, за да изкарват прехраната си и да изхранват семействата си. Очаквайте да дадете бакшиш на всеки служител на хотела, който ви помага, камериерка, сервитьори и сервитьорки, шофьори и водачи. Бакшишите варират от 3LE до 10LE за сървъри и хотелски персонал и 50LE или повече на ден за водачи. Бакшиш около 10% от общата сметка в ресторантите.

Моля, имайте предвид, че американските монети не могат да се конвертират в египетски пари, така че не забравяйте да дадете бакшиш в местна валута или да използвате долари. Също така, ако шофьор коментира, че бакшишът ви е твърде нисък, не се обиждайте! Това е част от етикета на бакшиша в Египет. Не се чувствайте длъжни да увеличавате бакшиша. Усмихнете се, учтиво кажете „Не“ и продължете напред.

Египтяните са гостоприемен народ

Очаквайте топлота, дружелюбие и любопитство от египтяните. Близкоизточната култура е широко известна със своето гостоприемство и когато посетите Египет, ще станете свидетели на тази доброта от първа ръка. Местните хора може да искат да правят снимки, да чатят и да задават въпроси, така че научаването на няколко фрази на арабски ще им помогне много, дори ако говорят английски. Смисълът на пътуването е да се смесиш с местните жители, само за да развиеш по-добро разбиране на мястото, хората и културата. Насладете се на Египет!

Back to top button