Начин на живот

Кипър vs Крит

Островите Крит и Кипър имат много сходен субтропичен средиземноморски климат. В допълнение те се намират в един и същ географски район в Източното Средиземноморие, така че това ги прави още по-сходни. Това което ги различава е, че остров Кипър е с около 2 – 3 градуса по-топъл през почти всички месеци от годината. Това прави остров Кипър предпочитан през пролетта и есента (в началото и в края на туристическия сезон), но дава предимство на остров Крит през по-горещите месеци от юни до септември. 

Така например в разгара на лятото температурата в Кипър е около 33 – 34°C на сянка в сравнение с около 30°C на остров Крит. През януари средната температура през деня е около 17 – 18°C на остров Кипър и около 15 – 16°C на остров Крит. Плажният сезон в Кипър започва още в началото на април с доста топло и слънчево време, докато на Крит плажният сезон обикновено идва с малко закъснение и започва към втората половина на месеца, а температурите са по-ниски в сравнение с Кипър. Същото е през есента. 

През ноември времето в Кипър е все още много добро за плаж, докато на Крит вече има някои по-мрачни и хладни дни. На остров Кипър има топли дни за плаж дори и през декември, което на Крит е много малко вероятно.

Съдържание

Температури през деня в Ираклион (Крит) и Лимасол (Кипър)

Януари:

Ираклион – 15°C; Лимасол – 18°C;

Февруари:

Ираклион – 16°C; Лимасол – 18°C;

Март:

Ираклион – 17°C; Лимасол – 20°C;

Април:

Ираклион – 21°C; Лимасол – 23°C;

Май:

Ираклион – 24°C; Лимасол – 27°C;

Юни:

Ираклион – 28°C; Лимасол – 31°C;

Юли:

Ираклион – 29°C; Лимасол – 33°C;

Август:

Ираклион – 29°C; Лимасол – 34°C;

Септември:

Ираклион – 27°C; Лимасол – 31°C;

Октомври:

Ираклион – 23°C; Лимасол – 29°C;

Ноември:

Ираклион – 21°C; Лимасол – 24°C;

Декември:

Ираклион – 17°C; Лимасол – 19°C;

Подходящо ли е за плаж?

Януари:

Кипър – не; Крит – не;

Февруари:

Кипър – не; Крит – не;

Март:

Кипър – не; Крит – не;

Април:

Кипър – да; Крит – някои дни, основно през втората половина на месеца;

Май:

Кипър – да; Крит – да;

Юни:

Кипър – да; Крит – да;

Юли:

Кипър – да; Крит – да;

Август:

Кипър – да; Крит – да;

Септември:

Кипър – да; Крит – да;

Октомври:

Кипър – да; Крит – да;

Ноември:

Кипър – да; Крит – някои дни, основно през първата половина на месеца;

Декември:

Кипър – някои дни в началото на месеца; Крит – не;

Плажове

Кипър и Крит са много добри дестинации когато става въпрос за плажен туризъм. Освен на прекрасно време, островите се радват на красива брегова линия. Дали ще предпочетете Кипър или Крит е въпрос на лични предпочитания, но при всички случаи няма да сгрешите.

Плажовете на Кипър

Кипър има доста разнообразна брегова ивица с различни плажове – пясъчни, каменисти и други. Най-красивите от тях се намират в областта Фамагуста и особено в района на Айя Напа, в югоизточната част на Кипър. Плажовете край Айя Напа не веднъж или два пъти са се превърнали в рекламен образ на острова като туристическа дестинация. Предимството на плажовете на Айя Напа е тяхната непосредствена близост до многобройните хотелски комплекси на курортния град. Също така, в област Пафос, на прега на полуостров Акамас, се намира Синята лагуна – едно от най-добрите места за гмуркане и плуване на острова.

Плажовете на Крит

Ако сте посещавали остров Кипър и прекрасните плажове на Айя Напа малко места ще могат да ви впечатлят, но едно от тях със сигурност ще е остров Крит. Той несъмнено е рай за любителите на морето, а мнозина твърдят, че местните плажове дори превъзхождат тези в Кипър. Тук се намират две от най-красивите лагуни в Европа. Първата се нарича Елафониси и е разположена в крайните югозападни части на острова. Местността е изключително чиста и запазена. 

Пясъкът е снежно бял, а морските води наподобяват Карибско море. Другото вълшебно място е Балос Бей. Това е райски красива лагуна, която се намира в северозападната част на острова. Морската вода е прозрачна с лазурни нюанси, а пясъкът превъзходен. Разбира се, Крит предлага куп други прекрасни плажове, които се намират в по-голяма близост до основните селища, но тези две места със сигурност бият всички други с красотата си и сами по себе си са достатъчна причина да посетите този прекрасен гръцки остров.

Цени

Ако избирате между Крит и Кипър и факторът “цена” е важен за вас, то най-добре е да изберете остров Крит. На практика и двата острова предлагат еднакво добри туристически услуги, но традиционно Кипър се счита за скъпа дестинация, може би дори една от най-скъпите в Източното Средиземноморие. Тук ще ви се стори доста по-скъпо ако желаете да се храним често навън и да посещавате много заведения. От своя страна Гърция няма равна на себе си като комбинация от високо качество и достъпни цени. И на двете места валутата е евро.

Нощен живот

По отношение на нощния живот Крит има много какво да предложи, но се смята, че Кипър го превъзхожда. Айя Напа се счита за една от летните столици на забавленията в Европа заедно с остров Ибиса в Испания. В Айя Напа има прекрасни клубове, а нощният живот на практика кипи до зори. Разбира се, Крит също има чудесни клубове и също е много добро място за развлечения за млади туристи.

Безопасност

Тук няма място за коментар. Кипър и Крит са сред най-безопасните места в Европа и не може да се определи фаворит. И двете дестинации са подходящи за хора от всички възрасти. Безопасно е за жени които пътуват сами, малки деца и възрастни хора.

Храна

Кипърската кухня е уникално вкусна и богата. Тя предлага хиляди най-различни местни специалитети, един от друг по-вкусни. Въпреки това обаче гръцкият остров Крит се счита за “най-вкусния” остров в света и една от топ 10 най-добри кулинарни дестинации на планетата, така че ако целта на пътуването ви е кулинарен туризъм, Крит е за предпочитане.

Забележителности

Кипър е една от най-богатите на исторически забележителности страни в света, но в малка степен отстъпва на Гърция и особено на остров Крит. Най-големият гръцки остров е известен с прословутата си минойска култура, считана за една от най- древните и богати в Европа а и в света. Островът е изпъстрен с древни артефакти, а историята е буквално на всяка крачка. Една от най-големите гордости на Крит е Кносос, който се счита за най-старият град в Европа!

Шофиране

Ако планирате да наемете автомобил и да пътешествате на воля е добре да знаете, че в Кипър, подобно на Великобритания, се кара от лявата страна на пътя. Това означава, че всички вие, които сте свикнали да карате не само в България, но и във всяка европейска страна извън Великобритания, в Крит ще ви бъде по-лесно.

Обществен транспорт

Остров Крит има по-добре организиран обществен транспорт с по-редовен и надежден график в сравнение с остров Кипър. На практика можете да пътувате с автобус както между отделните градове на острова, така и между различните забележителности във всеки един по-голям град като Ираклион и Ханя. Междуградските автобуси се движат от рано сутринта до късно вечерта (най-често от 6 сутринта до около 10 – 11 вечерта през активния туристически сезон). Остров Кипър не е най-доброто място за ползване на градски транспорт, а това е проблем защото разстоянията доста често са големи и няма как да стигнете пеша от едно място до друго. Тук повечето хора пътуват със собствени автомобили. И на двата острова са популярни малките моторчета (така наречените скутерчета), които ви позволяват да се шмугнете дори и в най-тесните и трудно достъпни улички.

Транспортна достъпност

Кипър се счита за по-лесно достъпна туристическа дестинация през годината. Полетите до острова са редовни дори и в разгара на зимата. Остров Крит от своя страна има по-ясно изразена сезонност с доста засилен въздушен трафик през летните месеци, но по-малък брой пристигащи полети през зимния сезон. Въпреки това, Атина е един от най-големите градове в Южна Европа и полетите от гръцката столица до Крит са ежедневни.

Кой остров е по-посещаван?

Интересна особеност е, че и двата острова се посещават от около 2 милиона туристи годишно, което ги прави сравнително еднакво популярни туристически дестинации. Остров Кипър посреща предимно британски туристи – поне половината от пристигащите посетители са от Великобритания. Постоянно нараства броят на руските туристи. Ако техния брой продължи да нараства с това темпо има голяма вероятност до няколко години да достигнат по брой туристите от Великобритания. На остров Крит повечето посетители са от Германия (около 30%). На второ място са туристите от Великобритания. Заедно те формират приблизително половината от туристопотока на острова.

Кой остров е по-добър за инвестиране в недвижим имот?

От гледна точка на недвижимата собственост и двата острова си имат своите предимства. Напоследък обаче много хора предпочитат остров Кипър. Причината е в по-достъпните цени на недвижимите имоти и по-голямото предлагане.

Кой остров е по-добър за живеене?

Като цяло качеството на живота е по-високо на остров Крит. Тук здравните услуги са на по-високо ниво. Ако се интересувате от целогодишно пребиваване на острова и имате деца, тук има повече възможности за получаване на добро образование.

Кой остров има по-разнообразна природа?

Мнозина пътешественици определят Крит като по-разнообразен, но всъщност до голяма степен двата острова са много еднакви. Това което създава тази илюзия е по-малката площ на Крит и по-малката дистанция, която човек изминава за да попадне в един напълно различен свят. Иначе и двата острова имат високи планински вериги. Типичен пример са Тродоските планини на Кипър (високи 1951 метра) и масивът Иди на Крит (2456 метра). И на двата острова има красиви и свежи планински гори, които предлагат прохлада през горещите летни месеци. И тъй като са откъснати от континента, островите Крит и Кипър нямат големи диви животни, с изключение на някои видове планински кози. На остров Крит се среща и вид местна дива котка.

Вали ли сняг?

На островите Крит и Кипър падат значителни снеговалежи, но само в планините през зимните месеци от декември до март. Снеговалеж в крайбрежните райони е на практика почти невъзможен.

Кое е по-добро място за гмуркане?

Кипър се счита за по-добра дестинация за гмуркачите заради по-разнообразния подводен свят и повечето останки от потънали кораби. Нещо повече – островът е считан за една от най-атрактивните дестинации за гмуркане на континента!

Кой остров има по-автентично средиземноморско излъчване?

Тук определено печели Крит. Остров Кипър е доста по-населен, а много от заселниците идват от северни страни като Великобритания и Русия. Те носят различен дух и начин на живот, правят атмосферата по-космополитна и модерна. Броят на родените на острова постоянно намалява в сравнение със стотиците хиляди новодошли. На фона на по-бавно нарастващото население, остров Крит остава някак по-непроменен и автентичен.

Back to top button