Начин на живот

Топ 20 на най-красивите градове в Източна Европа

Източна Европа е място, където ще откриете някои от най-красивите градове в Европа и в света. Независимо дали със стари исторически центрове, с динамични и пулсиращи модерни градове или с лъскави курорти, Източна Европа има с какво да ви очарова. Тази част от континента по нищо не отстъпва на Западна Европа, а ако трябва да сме съвсем честни, дори има доста неща, с които я превъзхожда. Ако сте запланували да направите едно вълнуващо пътешествия из тази част на света ние ви предлагаме списък с 20 града, които задължително трябва да посетите. Нека ви кажем защо:

Съдържание

Прага, Чехия

Трудно ще намерите на света друг град толкова красив и романтичен, колкото Прага. Чешката столица е известна с огромното си архитектурно богатство, стари църкви, величествени дворци, просторни площади и великолепни паркове. Градът е считан за една от най-безопасните европейски столици и като едно от най-вълнуващите места в света за млади пътешественици.

Най-доброто време да посетим Прага: юли и август, когато тесните и сенчести улици предлагат приятна прохлада.

Охрид, Македония

Охрид е изключително очарователен град с красива архитектура и богата история. Наричат го перлата на Македония и това не е случайно. Градът е разположен на брега на едно от най-красивите езера в Европа – Охридското езеро. Тук няма море, но въпреки това в околността има прекрасни езерни плажове.

Най-доброто време да посетим Охрид: май, юни, юли, август, септември.

Карлсбад, Чехия

Карлсбад, наричан още Карлови Вари, е прекрасен град в западните части на Чехия, не далеч от Германия. Градът е известен с аристократичната си атмосфера, минерални извори и прекрасни гори, които го заобикалят. Градът винаги е бил едно от любимите места на редица европейски аристократи, в това число от най-знатните европейски родове.

Най-доброто време да посетим Карлсбад: юли и август, когато температурите през деня са малко над 20 градуса;

Будапеща, Унгария

Будапеща е столицата на Унгария. Градът разположен на течението на река Дунав е толкова изящен, че единствено градове като френската столица могат да се сравняват с него. Перлата на Будапеща е сградата на парламента. Всъщност това е мястото да кажем, че сградата на унгарския парламент е считана за най-красивата правителствена сграда в света!

Най-доброто време да посетим Будапеща: от май до септември включително температурите са между 22 и 28°C – идеално време за разходка!

Брашов, Румъния

В Румъния има много красиви градове, но перлата на Балканите е Брашов. Градът притежава типично европейски облик със стари сгради, типични за региона на Централна Европа. На 30 км от него се намира градчето Бран, в чиито околности се намира замъкът на Граф Дракула, една от най-вълнуващите забележителности на европейския континент.

Най-доброто време да посетим Брашов: юни, юли и август;

Варна, България

От много десетилетия Варна има славата на най-атрактивния курортен център в Източна Европа, а през годините преди 1989 градът е известен като Източноевропейската ривиера. И до днес Варна е може би туристическа дестинация номер едно за летен туризъм за туристи от тази част на света, а местните златни плажове и луксозни хотелски комплекси допълват очарованието на града.

Най-доброто време да посетим Варна: май, юни, юли, август и септември

Мостар, Босна и Херцеговина

Град мостар е разположен на двата бряга на река Неретва. Над водите на реката се издига един от най-известните мостове в Европа – Стари мост. Старата каменна конструкция е удивителна и е под егидата на ЮНЕСКО. Строежът на моста започнал през 1557 година. Макар че на пръв поглед изглежда малък, мостът всъщност е доста масивна и сериозна конструкция и се извисява на 20 метра над водите на реката.

Най-доброто време да посетим Мостар: от май до октомври температурите през деня са над 20°C, но през юли и август може да стане доста горещо.

Талин, Естония

Ако кажем, че естонската столица Талин е красив град това ще бъде истина, но няма да бъде достатъчно. Всъщност градът е просто очарователен и е сред най-красивите не само в Европа, но в света. Слави се на 6 континента като същинско архитектурно съкровище, а старият град е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Най-доброто време да посетим Талин: месеците юли и август са най-подходящи с температури между 20 и 22°C през деня;

Дубровник, Хърватия

Дубровник е най-красивият град на Хърватия и един от най-красивите средиземноморски градове като цяло. Ако пътувате из Източна Европа това трябва да бъде едно от първите места, които да посетите. Разположен е на брега на Далматинското крайбрежие, което е считано за новата Френска ривиера. Предлага усещане за средновековие съчетано с най-чистото море, което можете да си представите.

Най-доброто време да посетим Дубровник: от началото на май до края на октомври дневните температури са около и над 21°C. Най-приятни са температурите през юни и септември;

Киев, Украйна

Киев носи усещане за нещо величествено, усещане за простор. Това което прави града различен от останалите градове в Източна Европа са прекрасните позлатени православни църкви. Те наподобяват на приказни палати и привличат ценители на архитектурата. Част от очарованието на Киев се крие в неговото живописно местоположение на течението на река Днепър.

Най-доброто време да посетим Киев: юни, юли и август са най-приятните месци за туризъм в Киев. Температурите са около 24 – 26°C.

Варшава, Полша

Тежко засегната от военните действия през втората световна война, днес столицата на Полша, Варшава, е напълно възстановена и посреща милиони посетители от цял свят в пълния си блясък. Градът пленява с красотата на своите обширни площади обградени с пастелно оцветени сгради и с големите ята от гълъби, които радват туристите, създавайки типично европейска атмосфера.

Най-доброто време да посетим Варшава: юни, юли и август предлагат най-приятни температури от около 21 – 24°C и много слънце;

Вроцлав, Полша

Мнозина наричат Вроцлав най-красивият град в Полша. Основан през 10 век, преди повече от 1000 години, това е идеалната дестинация ако искате да посетите едно олицетворение на европейски град. Вроцлав се гордее с прекрасната си архитектура, а по красота градът е често сравняван с градове като Париж и Прага.

Най-доброто време да посетим Вроцлав: тъй като се намира в южна Полша, Вроцлав е по-топъл от повечето полски градове. От май до септември температурите са над 20°C.

Рига, Латвия

Рига е очарователен град, един от най-красивите на балтийското крайбрежие. Старата част на Рига е под егидата на ЮНЕСКО заради удивителната си архитектура. Градът е важен център на културата и изкуството в Северна и Източна Европа, притегателен център както за млади туристи търсещи забавление, така и за по-възрастни посетители желаещи да попият част от местната атмосфера.

Най-доброто време да посетим Рига: месеците юли и август предлагат най-добро време с температури от около 21 – 22°C;

Вилнюс, Литва

Столицата на Литва, Вилнюс, е горда със старата си архитектура. Старата част от града е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът е прекрасен пример за това колко успешно може да се съчетае старинната с модерната архитектура. Вилнюс е притегателен туристически център на туристи от цял свят и на всяка крачка се усеща свободният дух на Европа.

Най-доброто време да посетим Вилнюс: юни, юли и август предлагат прекрасни условия за туризъм. Температурите са около 21 – 22°C;

Братислава, Словакия

Красив, безопасен, спокоен и същевременно толкова вълнуващ и разнообразен. Истински европейски град с всички произтичащи от това позитиви. Братислава е един от най-прекрасните градове на континента, град със стара архитектура, история и традиции. Столицата на Словакия предлага всичко, което един турист може да желае.

Най-доброто време да посетим Братислава: месеците от май до септември включително предлагат идеално време с температури между 21 и 27°C;

Любляна, Словения

Любляна е считана за един от най-чистите и подредени градове на Балканите. Според мнозина столицата на Словения всъщност носи усещането за типичен град в Западна Европа, а ако си направите една кратка разходка из града за момент можете да се почувствате сякаш сте в Италия. И в това няма нищо изненадващо – средиземноморската страна се намира само на една ръка разстояние от тук.

Най-доброто време да посетим Любляна: от май до септември времето е приятно с температури над 20’С. Юли и август са топли с температури около 26°C.

Ниш, Сърбия

Ниш се счита за един от най-хубавите градове в Сърбия. Той е известен като важен културен кръстопът на Балканите и град с богато историческо минало. Тук, на само около 90 километра от града, се намира едно от най-големите природни чудеса на Балканите – Дяволския град. Това е странен природен феномен, който наподобява пирамиди и е дело на майката природа.

Най-доброто време за туризъм: месеците май, юни и септември предлагат най-приятни температури, юли и август са твърде горещи;

Несебър, България

Несебър е малко градче на българското Черноморие. И както се казва “Скъпите парфюми са в малки шишенца”. Градът е очарователен, а старата част може да се похвали с църкви, които са по-стари от много европейски страни. Градчето се намира на малък полуостров, а на входа на града ви посреща старинна мелница. Достатъчен е само един поглед и ще се влюбите в Несебър за винаги.

Най-доброто време за туризъм: от май до края на септември температурите са над 20°C. През юли и август е твърде пренаселен с посетители, докато юни и септември са доста по-спокойни;

Будва, Черна Гора

Будва понякога е описван от пътешествениците като малкия Дубровник. Градът е превъзходно място за туризъм не само за тези, които търсят култура, история и архитектура, но и за любителите на морето. Будва пази спомени от катастрофално земетресение. На 15 април 1979 земетресение с магнитуд 7.0 по скалата на Рихтер ударило града и нанесло тежки поражения върху старата част на града. За щастие, днес всички сгради са напълно възстановени.

Най-добро време за туризъм: от май до октомври включително дневните температури са над 20°C, морето предпазва от твърде високи температури;

Гирокастра, Албания

Заради своята стара турска архитектура, Гирокастра е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Този град-музей под открито небе се намира в крайните южни части на Албания, не далеч от слънчева Гърция. Градът притежава уникална атмосфера, а местната архитектура е доминирана от исторически сгради, много от които на повече от три века.

Най-доброто време за туризъм: май, юни, септември и октомври;

Back to top button