Начин на живот

Топ 20 на най-големите немскоговорящи градове в света

Немският е един от най-важните езици в света. В Европа той се говори от повече хора в сравнение с английски и френски. Над 100 милиона европейци говорят немски като майчин език, а в различни страни по света се говори в различна степен от поне още 100 милиона души. Немският е разпространен в самото сърце на Европа, между Балтийско море на север и Апенините на юг. 

Той е официален език в Германия, Швейцария, Австрия и Лихтенщайн и е втори официален език в Люксембург. Говори също се в части от Белгия, Холандия, Дания и Италия (Южен Тирол). В някои страни като Румъния, Унгария и Словакия езикът има статус на официален в някои селища, в които живеят по-значителен брой немскоговорящи. Извън пределите на Европа има големи групи немскоговорящи в САЩ, Бразилия, Ангола, Венецуела и много други страни, особено в Латинска Америка.

Съдържание

Кои са 20-те най-големи немско езични градове в света?

Берлин, Германия – 3 460 725 души

През 21-ви век Берлин е най-важният културен център в Европа и често го наричат европейската столица на културата. Градът е несравним със своето многообразие и се счита за един от най-мултикултурните градове на планетата днес.

Хамбург, Германия – 1 786 448 души

Хамбург е втори по големина град в Германия и е най-голямото немско пристанище. Разположен на брега на река Елба, на приблизително 83 км от брега на Северно море, градът е един от най-важните двигатели на немската икономика.

Виена, Австрия – 1 714 142 души

Известна със своите дворци, градини и музеи, Виена е един от най-аристократичните градове в света. Тук са живели и творили световно известните композитори Бетовен, Брамс и Моцарт.

Мюнхен, Германия – 1 353 186 души

Освен като един от най-добрите за живеене градове в света, Мюнхен е изключително важна туристическа дестинация. Тук всяка година се провежда Октоберфест – един от най-прочутите фестивали в целия свят!

Кьолн, Германия – 1 007 119 души

Кьолн е много привлекателен град, а най-красивото нещо в него е изключителната Кьолнска катедрала „Свети Петър и Света Мария“, която е считана за истински шедьовър на архитектурата. Изключителната сграда е резултат от почти 2 века усърдна работа.

Франкфурт, Германия – 679 664 души

Франкфурт е един от най-важните финансови центрове в Европа и в света. Градът е известен със своите небостъргачи и специфичен американски облик. Разрушен през втората световна война, днес той се извисява по-красив и динамичен от всякога.

Щутгарт, Германия – 606 588 души

Америка има Детройт, а Европа има Щутгарт. Немският град е един от най-важните технологични центрове в света, а също и водещ център на автомобилостроенето.

Грац, Австрия – 599 049 души

Грац е един от най-уважаваните университетски центрове в цяла Европа. Освен това градът е считан за една от световните кулинарни столици заедно с градове като френския Лион. Градът е вторият най-важен градски център в Австрия след Виена.

Дюссельдорф, Германия – 588 735 души

На фона на силно развитата и индустриализирана Германия, Дюселдорф се отличава със своята култура, изкуство, архитектура, бира и още нещо. Дюселдорф е немската столица на модата и един от най-вълнуващите шопинг центрове в света.

Дортмунд, Германия – 580 444 души

За разлика от повечето големи и модерни градове, Дортмунд не страда от липса на зелени пространства. Счита се, че приблизително ½ от цялата територия на града е заета от паркове, градини и други горски площи.

Есен, Германия – 574 635 души

Град Есен е един от най-малко индустриализираните и технологични градове в Германия, защото тук икономиката е силно зависима от третичния сектор или както е по-известен секторът на услугите.

Бремен, Германия – 547 340 души

Макар и с население от малко над половин милион, Бремен е център на много голяма агломерация с население от близо два и половина милиона души. Това е основната причина, поради която в нормални дни Бремен изглежда много по-оживен, отколкото е нормално за град с население колкото неговото.

Дрезден, Германия – 523 058 души

Дрезден е считан за най-красивият град в Германия и след кратка разходка по неговите улици вие също ще се обедите в това. Музеи, дворци, градини и изящна архитектура са превърнали града в най-атрактивното място за туризъм в страната.

Лайпциг, Германия – 522 883 души

Половин милионният Лайпциг е един от най-важните образователни центрове в Германия, но той е известен с още нещо. Лайпциг е център на печатарството в страната. Градът е седалище на няколко десетки компании в тази сфера.

Хановер, Германия – 522 686 души

Хановер е много важен образователен център не само в Германия, но и в цяла Европа. Градът е също така известен с прекрасните си паркове и градини, което го прави привлекателно място за туризъм.

Нюрнберг, Германия – 505 664 души

Нюрнберг е изключително красив град, който се слави далеч извън Европа с красивата си стара архитектура. Градът носи духа на Западна и Централна Европа, приплетени с усещането на модерност и хармония.

Дуйсбург, Германия – 489 599 души

Някога известен със своите залежи на полезни изкопаеми, днес Дуисбург е красив град, който все повече разчита на туризма и сектора на услугите. Дуисбург има какво да предложи на своите посетители, включително красива архитектура, множество паркове и градини, заведения за хранене, както и вълнуващи театри и кина.

Цюрих, Швейцария – 383 708 души

Ако търсите по-богат град от Цюрих, най-вероятно няма да откриете такъв, поне не и на нашата планета. Градът е символ на престиж и е средище за богати и известни хора от цял свят.

Бохум, Германия – 374, 737 души

През 1850 година Бохум е бил малко градче с по-малко от 4000 души, а днес е 19-ти по големина немскоговорящ град в целия свят. Но бохум не е само град с бързо нарастващо население – той е център на процъфтяваща култура, град с много галерии, музеи и културни събития през годината.

Вупертал, Германия – 349 720 души

Вупертал е модернистичен град в Северен Рейн-Вестфалия. Градът е извествен с уникалната по рода си висяща железница, пусната в движение през далечната 1900 година.

Back to top button