Начин на живот

Пътеводител за Хавай

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ ХАВАЙ

На повече от 2000 мили от най-близкия континент (Северна Америка), Хавай винаги е примамвал туристи, търсещи рай в Тихия океан. Полинезийските изследователи заплуваха за първи път на островите между 300 и 500 г. След векове на цивилизация, хавайците се срещат за първи път с европейци през 1778 г. – предизвиквайки история, чийто краен край е американската държавност през 1959 г. Туризмът сега е най-голямата индустрия в щата и повечето пътници са запознати със стокови снимки на хула, леи и дъски за сърф. Но както при повечето идилии, има много повече неща, които можете да откриете отвъд страниците на лъскавите брошури.

Съдържание

Какво трябва да знаете преди да отидете в Хавай

ПЛАЖОВЕ

ПЛАЖОВЕ Хавай

Осем големи острова се състоят от Хавайския архипелаг, което означава, че крайбрежието е в изобилие и има плаж за всички. Авантюристите заобикалят краищата на крайбрежието на Kauai’s Napali Coast с каяк. Поклонниците на слънцето отсядат около мързеливия плаж Lanikai Beach и на плажа Maui’s Kaanapali, където слънцето се чувства толкова близо, че е трудно да повярвате, че сте на морското равнище. Плажове като плажа Punaluu на Големия остров – с неговия черен пясък – и плажа Red Sand Beach на Мауи възнаграждават екскурзоводите с техните психеделични пейзажи. Междувременно гравитационните вълни на тръбопровода Банзай се хвърлят срещу Северния бряг на Оаху през зимата, а вълненият прилив на близкия залив Ваймеа изглежда сякаш не може да бъде направен от същите нежни неща, които целуват брега край Ланай.

Далеч от плажа

Пръстени на бреговата линия защитават сърцето на всеки остров и си струва да напуснете плажа, за да разгледате вътрешността. На Големия остров пътешествениците се потопят в долината Вайпио – извлечени от северната страна на острова – или на върха на вулкана Мауна Кеа в полумрак, за да докоснат звездите отгоре. Независимо къде се намират, посетителите, които искат да научат повече за архипелага, имат възможности за различни обиколки с екскурзовод. Paniolo Adventures, например, води конни разходки, които предлагат гледка към бреговата линия, вулканите и древните исторически забележителности.

Кога е най-доброто време да отидем в Хавай

При страхотно време може да се посещава целогодишно. Сезонът на ураганите, който е от юни до ноември, рядко докосва островите, така че няма от какво да се притеснявате.

Храни и напитки, които трябва да опитате

Храни и напитки, които трябва да опитате в Хавай

Щедростта на сушата и морето е очевидна в кухнята на Хаваите, която показва влиянията на южната част на Тихия океан, Азия и дори португалците. Roy’s, популярен ресторант, разположен на три острова, сервира почернели опашки от ахи и макадамия, докато рибният пазар на Yama’s в Хонолулу предлага многобройни мезета като говеждо. Скромните крайпътни щандове сервират lau lau (свинско месо, увито в листа от таро) или poke (тартар от морски дарове). Хавайското гостоприемство е изнесено на чаша с коктейлите Mai Tai и Lava Flow. За нещо сладко опитайте дълбоко пържена поничка от маласада от пекарната Leonard’s в Хонолулу, шоколадов пай с шоколадова хаупия от пекарна Ted’s на Sunset Beach или сиропиран лед от известния Matsumoto Shave Ice в Haleiwa.

Храни и напитки, които трябва да опитате в Хавай -2

Култура в Хавай

Култура в Хавай

Хавай е колонизиран от полинезийци и отдавна привлича посетители от Азия, Океания и Северна Америка. „Дворецът Йолани – където е живяло и управлявало последното кралско семейство на Хаваите – трябва да бъде първата спирка за всеки, който се интересува от наследството на островите. От другата страна на улицата, историческата сграда Ali’iolani Hale беше включена в телевизионния сериал „Хавай Пет-0“. Разгледайте и музея на епископите в Берниса Пауахи, където очарователните артефакти варират от древни оръжия до пернатия плащ на цар Камехамеха I. Към днешна дата разнообразните влияния на островите са обединени от уникалния хавайски дух на алоха.

Back to top button