Начин на живот

Всичко, което трябва да знаете за пътуването с бебе

Пътуване с бебе? Ето експертни съвети, за да направите пътуването си възможно най-безопасно и удобно.

Съдържание

Консултирайте се с вашия педиатър

Ако семейството пътува в чужбина, винаги е добра идея да се консултирате с педиатъра поне две седмици преди това, за да видите дали детето ще има нужда от допълнителни имунизации“, казва д-р Дейвид Фейгън, заместник-председател на Администрацията за педиатрична амбулатория в Нортуел Здраве в Масапекуа, Ню Йорк.

В зависимост от това къде отивате, може да се наложи детето ви да получи определени ваксини по-рано, като ваксината срещу морбили, или да приеме определено лекарство преди или по време на пътуването. Вашето бебе може също да се нуждае от ваксина срещу COVID-19 (ако е на възраст над 6 месеца) или отрицателен резултат от тест преди пътуване. Информационната страница на Traveller’s Health на Центъра за контрол на заболяванията е чудесно място за проучване.

По принцип няма наложена минимална възраст, на която новороденото трябва да бъде, преди да полети, въпреки че правилата може да варират в зависимост от авиокомпанията. Например Vueling и Delta ще позволят на новородени на възраст от седем дни да летят. JetBlue ще позволи на бебета на възраст до 3 дни да летят, но между три и 14 дни ще ви е необходимо писмо за одобрение от лекар. Въпреки това обикновено се препоръчва да изчакате няколко месеца преди пътуване, за да позволите на имунната система на вашето бебе да се развие по-пълно. Ако летите в чужбина, получаването на паспорт за вашето бебе отнема около шест седмици.

На полета

Помислете за столче за кола, обърнато назад

Да, това е караница. Но в самолет столчето за кола, обърнато назад, все още е най-безопасното място за едно бебе, настоява Фейгън. И ако пътувате с кола, това оборудване за безопасност е задължително. Консултирайте се с вашата авиокомпания, за да определите конкретните правила за използване на столче за кола на борда и имайте предвид, че може да се наложи да излетите за отделен билет. Не забравяйте да изваждате бебето от седалката на всеки два часа. „Това им позволява да се разтягат и да движат краката си“, отбелязва Фейгън, и вероятно ще имат нужда от смяна на пелените така или иначе.

Вземете сгъваема бебешка количка

Choquet се кълне в популярната количка Babyzen Yoyo2, която се сгъва спретнато и може да бъде преметната през рамо като чанта. Освен това отговаря на изискванията на повечето авиокомпании за ръчен багаж, което улеснява навигирането по летища и гари, преди да го хвърлите в кошчето над седалището, след като сте на борда. Единствените недостатъци са цената (тази количка е над $400) и фактът, че не се препоръчва за пътници под 6 месеца.

Шокет също харесва Ergobaby, носимо, пестящо място кошче за бебета. „Много пъти бебето заспива на гърдите ви“ и ако бебето ви е дете в скута или е на възраст под две години, този кош може да облекчи стреса от носенето на количка.

Поискайте люлка

Заминавате в чужбина? Choquet препоръчва да се обадите предварително, за да видите дали авиокомпанията предлага кошарка на борда. Тези специално изработени люлки са проектирани да се поберат в допълнителното пространство на преградните секции за сядане. Те обикновено са безплатни за международни полети, но зависят от наличността. Delta съветва да проверите предварително, особено за вътрешни полети, докато United Airlines предоставя ограничен брой кошари само за международни полети, които също трябва да бъдат резервирани преди качване. Без значение с какъв превозвач пътувате, кошарите не могат да се използват по време на такси, излитане или кацане, или когато знакът за предпазен колан свети.

Забавлявайте бебето си

Шоке съветва да занимавате малкото си дете със „закуски, пъзели, книжки за оцветяване“ или „всичко, което можете да пъхнете в чантата си, което не е обемисто“. Заредете iPad с игри и подходящи за деца филми и се запасете с любими закуски, така че да не сте оставени на милостта на количката с храна. Раницата е твърде тежка? Старинните игри с пляскане с ръце като Patty Cake винаги са хит и не изискват носене на допълнителни играчки.

Справете се с промените в атмосферното налягане

„Повечето деца обикновено са добре с промените във въздушното налягане по време на излитане и кацане“, обяснява Фейгън, но тъй като бебетата не могат да преглъщат, да пукат ушите си или да се прозяват, единствената им алтернатива за прочистване на ушите им е сукането. Кърменето или смученето на шише или залъгалка действа добре, особено по време на първоначалното спускане, когато настъпва най-голямата промяна в налягането. Помолете стюардеса да ви уведоми кога започва спускането.

В хотела

Проверете за безопасност

Стандартите за безопасност варират според държавата, така че не забравяйте да направите щателна проверка на хотелската стая при пристигането. „Родителите трябва да се чувстват комфортно с парапетите и да проверят дали детето не може да се промъкне през тях“, предупреждава Фаган. Също така сканирайте жилищата си за открити електрически проводници и олющена боя. Родителите на малки деца, които ходят, трябва да бъдат особено бдителни.

Попитайте за бебешки принадлежности

Защо да опаковате нагревател за бутилки или столче за кола, когато можете да ги получите в хотела? Всеки имот в Rosewood се предлага напълно оборудван с кофи за пелени, бебешки вани и монитори. В хотелите St. Regis родителите могат да наемат колички и да се запасят с памперси. „Никога не ми се е налагало да пътувам с количка“, казва Шоке, който съветва да се обадите предварително. Само не забравяйте да проверите внимателно креватчетата и количките за безопасност – посетете уебсайта на Комисията за безопасност на потребителските продукти за настоящите правила – особено ако сте в чужбина, настоява Фаган. Ако хотелът, който резервирате, не отговаря на тенденцията за семейни удобства, Choquet съветва да купувате памперси, кърпички, адаптирано мляко и бутилки онлайн и след това да ги изпратите до вашата дестинация в САЩ.

Back to top button