Начин на живот

Почивка в Дубай – какво трябва да знаем, Travel Guide

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ ДУБАЙ СЕГА

Най-космополитният град-емирство на Обединените арабски емирства. Противниците твърдят, че неговата новост се чувства изкуствена, но Дубай има дълга история и археологически обекти, датиращи от бронзовата епоха. Културата на това място е преплетена с бедуинските традиции и арабското гостоприемство. 

Въпреки скорошния прилив на разработка, ще откриете тесни улици и ниски квартали сред бляскави търговски аркади и блестящи небостъргачи. За тези, които отделят време да влязат под кожата на мястото, Дубай е завладяваща и динамична дестинация.

Съдържание

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ОТИДЕТЕ ДУБАЙ

Кога е най-доброто време за почивка в Дубай

С целогодишното слънце, времето в Дубай е топло през зимата (с шепа прохладни дни) и знойно през пролетта и есента. През лятото температурите кипят, а влажността замъглява очилата ви в момента, в който напуснете климатизираната сграда или превозно средство. Докато декември до март е най-удобният и оживен период, той също е висок сезон, с много фестивали и спортни събития и следователно много скъп. Цените са по-приемливи през раменните периоди през есента (октомври – ноември) и пролетта (април – май), но лятото (юни – септември) е, когато наистина ще намерите изгодните оферти.

Кога е най-доброто време за почивка в Дубай

Как да обикнете Дубай

Колосалният размер на терминалите на летището означава, че може да отнеме цяла вечност, за да стигнете от самолета до таксиметровата станция. Ако искате да направите културна увертюра, поздравете имиграционния персонал на арабски с As’salam Alaykum („Мир на вас“), на който те ще отговорят с Wa’alaykum salaam („Мир обратно към вас“). За безпроблемно пристигане се уверете, че паспортът ви е валиден шест месеца и не показва доказателства за пътуване до Израел. (Ако се случи, рискувате да бъдете изпратени обратно на следващия самолет.) Избягвайте да носите кодеин (можете да си купите много лекарства на гише в Дубай) и забранени материали като DVD или списания с R- и X-рейтинг. Когато напускате страната, струва си да пристигнете на летището много преди заминаването си, за да можете да се насладите на отличното пазаруване на летището.

Зимните месеци, с техните малко по-ниски температури, са прекрасно време за разходка по задните улици и скитане по парковете на Дубай. През останалата част от годината – и за преодоляване на по-големи разстояния – метрото може да ви транспортира между моловете и по шосето Шейх Зайед. Обществен автобусен транспорт с климатик пътува по Jumeirah Beach Road. Проверете пътната и транспортна служба на правителството на Дубай за разписания и тарифи. Абрасите (отворени дървени лодки), които непрекъснато пресичат Дубай Крийк, са забавни за придвижване между по-старите квартали Дейра и Бур Дубай, особено ако проучвате суковете и историческата брегова линия. Такситата са на разумни цени и полезни, когато пътувате от летището до вашия хотел или когато се отправяте на вечеря. Автомобилите под наем също са на достъпна цена – а пътищата в ОАЕ са отлични. Изисква се международна шофьорска книжка.

Неща, които не трябва да пропускате

Разходете се по задните улици на Сатва, квартал на работническата класа, където местните жители и емигранти живеят в скромни, понякога разрошени къщи с цветни железни порти и олющена боя. 

Пурпурната бугенвилия пада над белите стени, пилета драскат по прашните платна и жителите често могат да бъдат забелязани да готвят и ядат в дворовете или да играят крикет или футбол на свободните пясъчни парцели. На главните улици ще намерите магазини за текстил и шивашки центрове, прости заведения за хранене и пекарни с дупки в стената, където можете да си купите горещи плоски питки направо от пещи на дърва за един дирхам (около 25 цента) .

Храни и напитки в Дубай, които трябва да пробвате

Храни и напитки в Дубай, които трябва да пробвате

Храненето навън е едно от удоволствията на посещението в Дубай и безброй ресторанти обслужват всички вкусове, стилове и бюджети. Ако отседнете в петзвезден хотел, възползвайте се от услугата за резервации, за да резервирате маси в най-добрите ресторанти, но не резервирайте маса преди 20:30. или ще се храните само с други туристи. Арабите ядат късна вечеря (от 22:00 нататък), а експатите, които живеят в града от години, правят същото. Ще трябва да резервирате седмици предварително за хранене през уикенда в най-добрите ресторанти на Дубай, като Le Petite Maison и Zuma. Очаквайте да се обличате на места от висок клас. Ликьор се предлага в ресторанти, барове в хотели и специални клубове. Ако искате питие на балкона си, преди да излезете, запасете се от безмитното летище, където квотите са щедри.

Култура в Дубай

Дубай често е критикуван като бездушен град без култура, но всеки, който ви го каже, значи че нито е прекарал много време в града, нито е бил приятел с емирства или емигранти. Културата на ОАЕ е била нематериална до последните години, когато съвременната сцена на изкуството и многобройните фестивали започват да се развиват. Няма монументални пирамиди и величествени сгради на наследството, но посетителите ще открият богата традиционна култура, основана на неща като устно разказване на истории, песни, танци и поезия.

Култура в Дубай

Дубай има фестивали за всичко: пазаруване, храна, филми и спорт. Повечето са насрочени от ноември до март, като кулминацията е Световната купа в Дубай, най-богатото конно състезание в света. Мюсюлманският календар е лунен, така че религиозните празници винаги започват с наблюдението на луната, а в нощта преди религиозен празник не се сервира алкохол. По време на Рамадана, свещения месечен пост, работното време е ограничено и е забранено (харам) за всеки – мюсюлманин или немюсюлманин – да яде, пие или пуши публично. Много клубове се затварят за месеца, тъй като музиката също е харам, с изключение на традиционния уд (арабска лютня). В края на месеца, след прекъсването на поста, улиците оживяват, моловете остават отворени до полунощ, а семейните пикници в парковете до малките часове. Други празници, които трябва да се следят, включват ислямска Нова година, рождения ден на пророка Мохамед, Ейд Ал Фитр (фестивалът, отбелязващ края на Рамадан) и Курбан-байрам. Ако сте в Дубай за Националния ден, който се провежда на 2 декември, се отправете към Дубайското село за наследство и Гмуркане след мрака, за да участвате в празниците.

Местни съвети за пътуване в Дубай

  • Правете като дългосрочните емигранти: обличайте се скромно, ако искате да бъдете приети и ценете възможността да се сприятелявате с местните жители. Жените трябва да носят поли до коленете или по-дълги, горнища с ръкави и нищо прекалено стегнато или разкриващо. Мъжете трябва да носят дълги панталони и топове с ръкави, независимо от времето. Оставете банските, шортите в хотела. Ще видите някои чужденци да носят по-къси неща, но това е силно обидно за Емиратис;
  • Никога не се ръкувайте с жена от Емирство, освен ако тя първо не подаде ръка и не снимайте жени без разрешение. Също така не снимайте дворците, полицейските участъци, военните сгради, пристанищата или летищата на шейховете – въпреки че това има повече общо със сигурността, отколкото с културата или религията;
  • Избягвайте публични прояви на привързаност, особено по време на Рамадан, тъй като рискувате да бъдете глобени;
  • Ако посещавате нечий дом, свалете обувките си на вратата, не показвайте стъпалата на краката си, когато седите, и избягвайте да ядете с лявата си ръка;
  • Не използвайте груби жестове и не псувайте публично.
Back to top button