Начин на живот

Каква е степента на сложност на ски пистите в Пампорово?

Когато температурите се понижат и земната покривка се покрие със сняг, любителите на зимните спортове се ориентират към практикуването им. Едно от най-популярните места, където посетителите могат да се впуснат в отлично зимно преживяване, е курортът Пампорово. Сред основните причини за това са множеството ски писти, с които местността разполага, както и училищата, позволяващи обучение както на малки, така и на големи, които се намират на удобно разположение, в центъра на курорта. 

Какво трябва да знаете за ски пистите в Пампорово и защо те са отлична възможност за вас?

В Пампорово ще откриете над 20 обособени ски писти, чиято обща дължина възлиза на над 60 км дължина. Условията, които зоната за практикуване на зимни спортове предлага, са отлични, поради отличната поддръжка, която се осъществява. Има обособени бусове и лифтове, които да придвижват туристите до желаната от тях крайна точка. Можете да си закупите лифт карта, чрез която да можете да се придвижвате и да се възползвате от всички налични съоръжения. Като едни от най-популярните лифтови съоръжения са: Ски център 1 – Студенец, Студенец-Снежанка, Стойките – връх Снежанка, Арх. Петър Петров – връх Снежанка.

Зоната е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали, а преживяването, което ще получите е ненадминато. Това се дължи на добрата поддръжка на лифтовете, професионалните машини за снегообработка, които оформят снега в отлична повърхност за каране.

По какво се различават ски пистите в Пампорово?

Терените за практикуване на зимни спортове се различават основно по наклон и дължина. Те, от своя страна, зависят от степента на сложност. На територията на курорта ще откриете следните обособени терени, разграничени по следния начин:

  1. Зелен – тези терени са подходящи за начинаещи, които нямат никакъв опит или минимален такъв. В Пампорово се намира най-дългата зелена ски писта, която възлиза на почти 4 км. Нарича се “Туристическата” и е с дължина от 3943 м.
  2. Червен – с този цвят се обозначават терените, предназначени за напреднали. Като такива се обособяват Малина, Язовира, Снежанка 4А и други. Те не са препоръчителни за хора без опит и умения в практикуването на зимните спортове.
  3. Син – те са предназначени за начинаещи и средно напреднали. Тук обходната зона е различна. Ще откриете такива, като Байпас Пампорово и Дельово дере-дамска 1.
  4. Черен – тези терени са най-труднопроходими, което ги прави подходящи само за много напреднали, както и такива на професионално ниво. Там състезателите могат да се упражняват. Като такива се обособяват следните зони: Стената, Снежанка, Арх. Петър Петров – Европейска. Дължината им варира между 1000 и 2000 м.
Back to top button