Начин на живот

Коя е най-скъпата дестинация в Източното Средиземноморие

През последните години Кипър все повече придобива славата на скъпа дестинация за туристи с по-добри финансови възможности. Нещо повече – след въвеждането на еврото на 01.01.2008 година цените на острова станаха дори по-високи и това впечатление се утвърди. Разбира се, цените тук не могат да се сравняват с тези на Лазурния бряг във Франция или Италианската ривиера, но по нищо не отстъпват на цените в традиционно считаната за скъпа туристическа дестинация Ибиза.

Така например сутрешното кафе за двама души в курортни центрове като Пафос най-вероятно ще ви излезе около 7 евро и това ако решите да пропуснете закуската. Ако решите и да похапнете нещо малко на крак, в най-добрия случай ще ви струва от 10 евро нагоре. За сравнение в страни като България за същото ще платите близи три пъти по-малко. Приблизително тройно повече от България е и цената на обяд или вечеря за двама в ресторант от среден клас. В този случай е нужно да си приготвите поне 50 евро ако искате да излезете от ресторанта заситени.

Макар и много близък по манталитет и култура до страните от Балканския полуостров, Кипър се отличава значително от други туристически лидери в района като Гърция, Хърватия и Турция, които конкурират с ниски цени, но също с много високо качество на услугата.

За сравнение обаче, цените на недвижимите имоти са значително по-ниски от тези в повечето европейски страни и човек би могъл да инвестира в нов и качествен дом без да се налага да харчи твърде много. Много добри апартаменти могат да бъдат открити дори и на цени от под 100,000 евро! Много от тях притежават собствени басейни и предлагат великолепни панорамни гледки.

Добрият климат в комбинация с ниските цени на имотите правят Кипър особено популярно място на руския и британския пазар. Все повече се увеличава броя на чужденците от тези страни, които идват на острова за постоянно. До голяма степен това се дължи и на факта, че Великобритания и Русия са сред най-скъпите за живеене страни в Европа, така че хората, които идват от там не се впечатляват особено от цените на средиземноморския остров. За сметка на това повечето от тях губят ума и дума пред усмихнатото слънце, синьо море, златен пясък и безоблачно небе.

Back to top button