Начин на живот

Забележителности на Колумбия

Природа, култура, история и невероятни хора. Има хиляди причини да посетите Колумбия. През последните няколко години тази латиноамериканска страна става все по-популярна. През 2013 година британско списание обяви Колумбия за втората най-атрактивна страна в света за туризъм.

Съдържание

Ехе кафетеро (колумбийският триъгълник на кафето)

Ако считате себе си за истински изследовател, едно от най-вълнуващите преживявания, които човек може да има в Колумбия, е посещението на истинска колумбийска кафеена плантация. Къде? В Ехе кафетеро – колумбийският триъгълник на кафето (или както го наричат в страната Triángulo del Café). От 2011 година това невероятно място е под егидата на ЮНЕСКО.

Островите Сан Андрес и Провиденсия

Колумбия притежава някои великолепни тропически острови. Сред най-известните са Сан Андрес и Провиденсия, намиращи се далеч на север сред водите на Карибско море. Те са привлекателно място за почивка и тяхната популярност постоянно нараства.Тези райски острови предлагат по нещо за всеки. Докато Сан Андреас предлага най-различни възможности за забавления, остров Провиденсия е тихо и спокойно място за почивка, където напълно да възстановите вашите сили и енергия.

Езерото Тота

Колумбия е добре позната с красивите си плажове. Вярвате или не, ще ги откриете дори и далеч от морския бряг, във вътрешността на страната. Езерото Тота е красиво високопланинско езеро в Колумбия, което ще ви очарова с прекрасните си бели плажове и приятен, освежаващ климат. То се намира на 3015 метра надморска височина в Андите и предлага един от най-високо разположените плажове на планетата.

Каньонът Чикамоча

Пейзажът на това място буквално ще ви секне дъха! Разположен недалеч от малкото градче Соата, в североизточните части на Колумбия, този каньон е дълбок почти 2000 метра! На 1-ви януари 2006 година местността е обявена за национален парк. В допълнение трябва да споменем, че това място е един от кандидатите за новите седем природни чудеса на света.

Крайбрежния град Картахена

Прекрасният крайбрежен курортен град Картахена изглежда толкова колоритен и светъл, сякаш е съчетал всички цветове на света на куп. Ярко оцветени сгради в колониален стил ще ви накарат да се влюбите в тях. Всяка година стотици хиляди колумбийци избират да прекарат лятната си ваканция тук. И с основание. Местните плажове са бели като сняг, морските води са прозрачни и лазурни, а времето е слънчево и топло през цялата година.

Катедралата Лас Лахас

Колумбия е известна като страна, в която християнската религия заема много важно място. Не е изненадващо, че тук ще откриете една от най-красивите католически катедрали в света – Лас Лахас, която се намира насред живописен каньон в един от южните департаменти на Колумбия, Нариньо. Светлите бяло-сивкави нюанси на катедралата ярко контрастират на изумрудената зеленина в околността.

Замъкът Сан Фелипе де Барахас

Да, замъци. Не си мислете, че става въпрос за правописна грешка. Ако смятате, че в Северна и Южна Америка няма стари сгради и крепости, значи сте в голяма заблуда. В действителност в Колумбия има някои доста внушителни замъци, които със сигурност силно ще ви впечатлят. Замъкът Сан Фелипе де Барахас, разположен в Картахена, е едно от най-големите богатства, които испанците са оставили по тези земи.

Бояка

Бояка не е просто един от тридесет и двата колумбийски департамента. Това е невероятно място, което съчетава уникално културно наследство, богато историческо минало и красива колониална архитектура. Според местните жители, Бояка е туристически рай, защото съчетава прекрасен свеж планински климат с безброй архитектурни паметници, пъстри фестивали и гостоприемни хора. Сред най-известните места са Вила де Лейва, Тунха, Тибасоса, Паипа и много други.

Национален парк Лос Катиос

Разположен в северозападните части на Колумбия, национален парк Лос Катиос предлага едни от най-красивите пейзажи в цяла Южна Америка. Той е под егидата на ЮНЕСКО от 1994 година. Покрива площ от 72 000 хектара, основно тропическа дъждовна гора и влажни зелени равнини. Приблизително ¼ от растителните видове на парка са ендемити и могат да се видят само тук, в пределите на Лос Катиос.

Най-модерният град – Меделин

Меделин взе награда за най-иновативен град на годината за 2013 година, печелейки съревнованието със световната финансова столица Ню Йорк и израелският супермодерен метрополис Тел Авив. Градът се счита за най-модерният и привлекателен в цяла Колумбия, място което предлага отлични възможности за бизнес и образование.

Амазония

Южните части на Колумбия са заети от амазонската дъждовна гора. Тук все още има диви и недокоснати кътчета, където не е стъпвал човешки крак. Тези гори са едно от най-богатите на растителни и животински видове на планетата. Заради почти ежедневните валежи много видове растения достигат внушителна височина, като някои дървесни видове надхвърлят 50 метра.

Археологическия парк Сан Аугустин

Мястото представлява церемониален каменен комплекс от преколумбийската епоха, където коренното местно население е изпълнявало ритуали свързани предимно с погребения. Понякога наричан Стоунхендж на Латинска Америка, днес комплексът е важна културна забележителност и е най-доброто място, което да посетите ако търсите нещо историческо и духовно, което да докосне душата ви. Сан Аугустин е под егидата на ЮНЕСКО.

Културният център Попаян

Белият град, както често наричат Попаян, е считан за едно от местата, които всеки трябва да посети в Колумбия. Известен е със своите прекрасни църкви и стара архитектура, но това което най-много го отличава от останалите градове в Колумбия е изключително богатият културен живот. Попаян е град на фестивали, сред които най-много се отличава великденският фестивал.

Град Санта Марта

Често наричан Маями Бийч на Южна Америка, град Санта Марта е изключителен курортен град на брега на Карибско море. Основан е през 1525 година, това е също най-старият град в Колумбия и вторият най-стар на континента. Известен е с райски красивите си плажове и стари исторически сгради с красива архитектура.

Андите

Андите са най-дългата планинска верига на планетата, простираща се от Карибско море до Огнена земя, недалеч от Антарктида. На територията на Колумбия има върхове, които се извисяват на височина до 5700 метра над морското равнище и са целогодишно покрити с ледени шапки, въпреки разположението си на екватора. Да посетите Андите е уникално преживяване. Планински склонове покрити с тучна растителност, сиви дъждовни облаци и малки планински селца правят това място едно от последните чисти и недокоснати райски кътчета на земята.

Водопадът Ла Чоррера

Каскадата на водопада е висока 598 метра, което го прави един от най-високите водопади в света или над 10 пъти по-висок от Ниагарския водопад, разположен между САЩ и Канада. Друго предимство е, че се намира в живописна местност не далеч от столицата Богота (на приблизително около час път с кола).

Остров Малпело

Островът е относително отдалечено и самотно място, намиращо се на около 506 километра от източните брегове на Колумбия. Заради изключителното разнообразие от морски животни, чистите и дълбоки води около острова са атрактивно място за гмуркачите. От 2006 година този великолепен остров и заобикалящите го води са под егидата на ЮНЕСКО.

Ла Канделария

Това е един изключително красив културно исторически център в пределите на столицата Богота. Старият град, както още наричат това място, предлага една невероятна комбинация от арт деко, Барок и колониален архитектурен стил съчетани с изключително ярки цветове като жълто, червено, синьо или оранжево. Докато се разхождате из старите улички на Ла Канделария ще се почувствате сякаш сте попаднали далеч в Европа и се разхождате из някой тих и чаровен средиземноморски град.

Каньо Кристалес

Попадайки в границите на Национален парк Серания де ла Макарена, Каньо Кристалес се счита за една от най-красивите и интересни реки в света. Тя е може би най-странната и уникално изглеждаща река, която сте виждали или ще видите през живота си. Заставайки на речния бряг повечето туристи направо не могат да повярват на очите си! За разлика от обикновените реки, тази е оцветена в червено, синьо, розово, зелено и всякакви други цветове.

Столицата Богота

Многомилионната колумбийска столица е един от най-модерните градове в Латинска Америка. Високи небостъргачи, модерни шопинг центрове, музеи, катедрали, заведения предлагащи национална кухня от цял свят и всякакви възможности за развлечение правят Богота едно много вълнуващо място, което всеки трябва да посети.

Back to top button