Начин на живот

Защо Япония е толкова богата?

Япония е третата най-голяма икономика в света след тези на САЩ и Китай и е четвърта по износ на стоки и услуги след САЩ, Китай и Германия. Япония поддържа тесни икономически връзки с САЩ, Европейския съюз, Латинска Америка, Австралия, Китай и много други. Страната е сред най-развитите в света във всяко отношение, а столицата Токио е считана за най-голямата градска икономика на планетата, по-голяма дори от тези на Ню Йорк и Лондон.

Най-впечатляващото при Япония е, че този изключителен икономически просперитет е постигнат при почти пълната липса на полезни изкопаеми. Страната е изградила една от най-силните световни икономики в света изцяло на базата на вносни суровини. И това не е всичко. След втората световна война Япония била бедна страна с множество икономически и социални проблеми. Тя била един от най-големите длъжници на Световната банка.

Хора и политици знаели, че за да има светло бъдеще в местната икономика нещо трябва сериозно да се промени. Така и станало. Япония поела по съвсем нов път и с ясна задача да промени незавидното положение, в което се намирала. След около 40 – 50 години неимоверни усилия, Страната на изгряващото слъце “изгряла” като нова световна суперсила и от един от най-големите длъжници страната се превърнала в един от най-големите кредитори на планетата. Прогресът на Япония през тези няколко десетилетия бил толкова фрапиращ, че за постиженията и започнало да се говори като за “японското икономическо чудо”.

Съдържание

Как Япония е постигнала всичко това?

Работното време

Първата стъпка към прогресът на Япония била удължената работна седмица и удълженият работен ден. Така в сравнение с други държави Япония се нуждаела от по-кратки периоди от време за да постигне същите финансови резултати. Днес работният ден и работната седмица в страната имат тенденция да се скъсяват, но все още са значително по-дълги от повечето страни в Европа. На много места в Япония все още има традиция служителите да остават дори и след редовното работно време. Въпреки това, днес Япония е далеч от челните места. Така например в Северна Америка по-дълъг работен ден имат хората в САЩ, в Южна Америка в Чили, а първенството в Европа се пада на Турция.

Спецификите на местната култура и манталитет

Една от тайните на успеха на Япония се крие в традиционното трудолюбие на японския народ. Хората изпитват огромно уважение към работното си място и се отнасят много сериозно към служебните си задължения. Така към по-дългите часове прекарани в службата се прибавя и старанието и по-високото качество на извършената работа. Тук няма как да пропуснем и изключителната дисциплина на японците. Счита се, че работниците в Страната на изгряващото слънце са най-стриктни по отношение на своите задължения.

Инвестиция в научни изследвания

Инвестицията в научни изследвания е гигантска стъпка към прогреса на всяка една страна. Япония влага огромни усилия и средства за развиване на нови технологии и иновации във всяка една сфера на икономиката. Тук важна роля играе и стимулирането на креативното и изобретателно мислене в подрастващите поколения. Образованието в страната е много сериозен приоритет. Не се подценяват новите и странно изглеждащи идеи.

Изграждането на добро име и репутация

В продължение на много години Япония гради старателно своята безупречна репутация на производител на висококачествени технологични и промишлени изделия. Страната е добре позната със световно известните си марки автомобили като Тойота, Нисан, Сузуки, Хонда, Инфинити, Мицубиши и други.

Бързо внедряване на новите технологии

Една от най-важните стъпки към японското икономическо чудо е бързото внедряване на най-новите научни открития и технологични постижения в реалната икономика.

Инвестиция в перспективни икономически отрасли

След като държавата разполага с достатъчно средства е много важно тези средства да се инвестират правилно в перспективни сектори на икономиката за да имат бъдеща възвръщаемост.

Мрежа от добри партньори и стабилни външнотърговски отношения

Добрите външнотърговски отношение са много важни за Япония. Като страна специализирана в производството на високи технологии и промишлени изделия, Япония е силно зависима от износа.

Силна валута

Японската йена е третата най-търгувана валута на световните пазари, както и една от най-значимите валути в световен мащаб. Йената се използва широко и като резервна валута. В това отношение тя е четвъртата най-популярна валута след американския долар, еврото и британския паунд. Стабилността на японската йена ясно отразява стабилността на японската икономика като цяло.

Високо ниво на лична сигурност на работещите

Счита се, че един от основните фактори за мощното икономическо развитие на японската икономика е закрилата, с която се ползват местните работници и служителите в корпорациите. В много компании се прилага така нареченото пожизнено наемане на работа. Тоест гарантира се, че човек може да запази работното си място в дадена корпорация докато се пенсионира, като през този период се гарантира периодично издигане в йерархията. Това се отразява върху качеството на работата на служителите, защото те започват да чувстват по-голяма отговорност към работното си място.

Силното промишлено производство

Промишленото производство се характеризира с висока себестойност. Най-просто казано, държава, която изнася суровини, ще спечели по-малко от държава, която изнася готови промишлени изделия. Япония е зависима по отношение на суровините, но за сметка на това страната произвежда около 97% от всички необходими промишлени стоки.

Отличната инфраструктура

Япония притежава отлична инфраструктура. Това от своя страна привлича много инвеститори. В Япония се движат едни от най-бързите влакове в света. Освен това всички големи градове са свързани с отлични магистрали, които позволяват висока скорост и надеждност.

Изключително ниски нива на престъпността

Япония е изключително сигурна и спокойна страна. Макар че столицата Токио е най-големият град на планетата, той е несравнимо по-спокоен от повечето големи градове по света. Това привлича не само много инвеститори, но и туристи.

Back to top button